Ödön
1 °C
11 °C

Trump évi 50 millió dollárt kereshet a saját adóreformján

2017.09.29. 22:45

Donald Trump az adóreformja tervezetének bemutatásakor hosszan bizonygatta, hogy azzal az alacsony jövedelműek, és a középosztály jár jól, míg az igazán gazdagok - mint ő maga is - több terhet viselnek majd. "A helyes dolgot teszem, még ha azzal személyesen nem is járok jól, higgyék el nekem" - kommentálta az adóreformot. A CNN arra figyelmeztet, hogy nincs is más lehetőség, mint a szavára adni, ugyanis Trump a mai napig sem hozta nyilvánosságra az adóbevallását. Ez az amerikai elnökjelölteknél íratlan szabály, minden jelölt be szokta mutatni legalább a legutóbbi évről szóló bevallását, hogy ezzel is megmutassa a választóknak, hogy becsületesen fizeti az adót, nincs takargatnivalója.

Trump eleinte arra hivatkozott, hogy éppen adóellenőrzés alatt áll, és ezért nem hozhatja nyilvánosságra a papírokat (ezt valójában semmi nem tiltja, Nixon a maga idejében ellenőrzés alatt mutatta be a saját adóbevallását), később, már a megválasztása után pedig azt mondta, azért nem, mert az amerikai embereket ez valójában nem is érdekli.

Időközben kiszivárgott Trump egy régebbi, 2005-ös adóbevallása, és az abban szereplő adatok, illetve a Bloomberg vagyonbecslése alapján a New York Times által felkért adószakértők kiszámolták, vajon tényleg nagyobb közterhet vesz a vállára az elnök a saját új adórendszerében, mint azelőtt. Az adatok azt mutatják, hogy nem, sőt: nagyjából évi 50 millió dollárt nyer a megváltoztatott adókulcsok és szabályok alapján.

A legnagyobb, Trumpot érintő adóváltozáson azonban bizarr módon a gyerekei nyernek nagyot. Az adóreform ugyanis eltörli az örökösödési ingatlanadót, ami jelenleg 40%-os. Így amikor Trump halálával az örököseire - vélhetőleg a gyerekeire - száll a teljes, felhőkarcolókat, szállodákat, golfklubokat tartalmazó, több milliárdos értékű ingatlanbirodalom, ők a jelenlegi adószabályok szerint kb. 1,1 milliárd dollárt lennének kötelesek fizetni az államnak, míg az új rendszerben semennyit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?