Valér
2 °C
8 °C

Heves harcok folynak Afganisztán északi részén

2017.10.02. 09:59

Heves harcok folynak az afganisztáni Kunduz tartomány északi részén, a kormányerők 35 tálib szélsőségest megöltek, 27 másikat megsebesítettek - közölte a tartomány Imam Sahib körzetének kormányzója az MTI híradása szerint. Mahbúbullah Szájedi kormányzó elmondta, hogy harmadik napja tartanak az összecsapások. A kormányerők szombaton indítottak támadást, amelynek során visszafoglaltak néhány falut a táliboktól.

Múlt héten a tálibok öngyilkos merényletet hajtottak végre a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, amiben az afgán biztonsági szolgálat tucatnyi tagja meghalt és 16 ember megsebesült. A támadást egy rendőrörs ellen követték el, a merénylő a kocsijában ülve robbantotta fel magát. A tálibok vállalták a felelősséget a merényletért. Az afgán kormány intenzív harcot folytat a tálibok ellen, szerdán 74 fegyveres lázadóval végeztek országszerte.

A szélsőségesek azt követően erősödtek meg Afganisztán több részén, hogy a NATO 2014 végén befejezettnek nyilvánította harci misszióját az országban, és a külföldi katonák túlnyomó többsége távozott Afganisztánból. A tálibok még Kunduz tartomány fővárosát, Kunduzt is bevették 2015-ben. Ez volt az első tartományi központ, amelyet sikeresen elfoglaltak azután, hogy az Egyesült Államok 2001-ben beavatkozott Afganisztánban és elüldözte őket a hatalomból.

A tálibok 2015-ben két hétig tudták ellenőrzésük alatt tartani a várost, amelyet aztán a kormányerők visszafoglaltak. 2016-ban ismét benyomultak a tartományi székhelyre, de pár nappal később ismét sikerült őket kiszorítani.