Az Iszlám Állam vállalta magára a Las Vegas-i tömegmészárlást, az FBI cáfolja

GettyImages-856648094
2017.10.02. 16:30

Az ISIS vállalta a felelősséget az eddig több mint 50 halálos áldozatot követelő Las Vegas-i tömegmészárlásért, írja az Independent, az Amaq nevű proganda-hírügynökségre hivatkozva.

A közleményük szerint a Las Vegas-i támadó az Iszlám Állam katonája, aki követte a felhívást a koalíciós országok megtámadására. Egy második közleményben azt is elmondták, hogy az elkövető hónapokkal ezelőtt áttért a muszlim vallásra.

A Guardian afrikai tudósítója, Jason Burke szerint a bejelentést fenntartásokkal kell kezelni több okból is.  

  • Az Independent megemlíti, hogy a közlemény megfogalmazása hasonló, mint azoknál az eseteknél, amiket az Iszlám Állam inspirált, és nem elkövetett.
  • Az FBI közben kiadott egy közleményt, amiben cáfolja a férfi kötődését az Iszlám Államhoz a nyomozás jelenlegi állása szerint 
  • Az Iszlám Állam katonái jellemzően mártírhalált halnak, de nem lesznek öngyilkosok. Bár a mostani eset vizsgálata még tart, szinte teljesen biztos, hogy az elkövető öngyilkos lett, ami a radikális csoportok szerint súlyos bűn.
  • Az elmúlt egy évben többször is magára vállalt az ISIS olyan támadásokat, amihez végül a nyomozati anyagok szerint nem volt közük. Ilyen volt a márciusi westminsteri támadás, illetve a júniusi Fülöp-szigeteken történt lövöldözés. 
  • Az elkövető egy 63 éves fehér, büntetlen előéletű amerikai állampolgár.

Nyitókép: A Mandalay Bay hotel kitört ablakai, ahonnan az elkövető a tömegre tüzelt (David Becker/Getty Images Hungary)