Piroska
-1 °C
5 °C

Ausztrália felfoghatatlannak nevezte, ami az eltűnt maláj géppel történt

2017.10.03. 06:46 Módosítva: 2017-10-03 06:57:46

Szinte felfoghatatlan és társadalmilag bizonyosan elfogadhatatlan a modern repülés korszakában, hogy egy nagy utasszállító eltűnjön, és a világ ne tudjon róla, mi történt a repülőgéppel, valamint utasaival

– állapította meg a Malaysia Airlines maláj légitársaság 2014-ben eltűnt járata utáni kutatás zárójelentésében az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal (ATSB). 

000 IP6MV
Fotó: Manan Vatsyayana

A Malaysia Airlines maláj légitársaság MH370-es, Pekingbe tartó járata 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén röviddel azután, hogy felszállt a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban. Feltételezések szerint az eredeti útvonalról letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhant le. Azóta is a repüléstörténet egyik legnagyobb misztériumaként tartják nyilván az esetet.

A gép nyomai után Ausztrália, Malajzia és Kína közösen kutatott, de januárban felfüggesztették a keresést. Az utasszállító roncsai utáni sikertelen kutatás így is mintegy 200 millió ausztrál dollárt (41,5 milliárd forint) emésztett fel. Az ATSB keddi jelentésében részletezte a gép megtalálására indított, de kudarccal járt 1046 napos kutatómunkát.

Malajzia augusztusban azt közölte, hogy ajánlatot kapott a kutatómunka folytatására az Ocean Infinity nevű magáncégtől, amely a tengerfenéki keresésre szakosodott.