Megerőszakoltak egy tizenéves lányt a mauritániai ENSZ-békefenntartók

2017.10.12. 07:32

Bedrogoztak, majd megerőszakoltak mauritániai ENSZ-békefenntartók egy tizenéves lányt a Közép-afrikai Köztársaságban, közölte az Amnesty International (AI). A nemzetközi jogvédő szervezet úgy tudja: helyi rendőrségi vizsgálat derített fényt arra, hogy egy vagy több békefenntartó követte el a bűncselekményt még szeptember végén Bambari városában. Az áldozat egyes hírek szerint 16 éves, de az AI információ szerint valójában 19, írja az MTI.

Az áldozat elveszítette eszméletét, miután ivott a teából, amellyel a katonák megkínálták, később pedig csaknem meztelenül tért magához. Az orvosok kábítószert nyomait találták a szervezetében, valamint bizonyíthatóan megerőszakolták.

Hiába tárták fel a helyi hatóságok, hogy mi történt, ők nem vonhatják felelősségre az ENSZ kéksisakosait. A visszaéléseket elkövető békefenntartókat csak hazájukban állíthatják bíróság elé.

Az elmúlt években több afrikai ENSZ-misszió katonáiról derült ki, hogy nemi erőszakot követtek el vagy szexuálisan zaklattak helyieket, és Antonió Guterres ENSZ-főtitkár személyesen emelte fel a szavát az ügyben. Szavai szerint az ENSZ-nek példát kell mutatnia, hogy nem tűri el az ilyesmit. Az AI szerint a mostani eset lesz a próbája annak, hogy mennyire lehet ezt a kijelentést komolyan venni.  • Tippek
  • Bankszámla