Őrizetbe vettek két katalán vezetőt zendülés miatt

2017.10.16. 21:54

Őrizetbe vettek két függetlenségpárti katalán vezetőt egy spanyol bíróság döntése alapján, jelentette a BBC hétfő este egy rövidhírben. A két katalán vezető, Jordi Sánchez és  Jordi Cuixart ellen lázadás a vád.

Sánchez a Katalán Nemzetgyűlés vezetője, Cuixart pedig az eredetileg a katalán nyelv és kultúra ápolására alakult Omnium Cultural nevű szervezet első embere. Mindketten az október 1-i függetlenségi népszavazás főszervezői voltak, melyet a spanyol bíróságok betiltottak, az eredményét pedig a madridi kormány érvénytelennek tekint.

A katalán kormány szóvivője, Jordi Turull a két szakadár vezetőre vonatkozó bírósági döntést a "spanyol állam provokációjának" nevezte. Hozzátette: a katalán emberek viszont nem engednek a provokációknak. Turull emellett kijelentette, hogy a Sánchez és Cuixart semmi rosszat nem követtek el, mindössze békés tiltakozásokra sürgettek embereket. 

Órákkal a letartóztatási parancs kiadása előtt szabadult Josep Lluis Trapero, a katalán rendőrség vezetője, akit az ügyészség szeretett volna őrizetben tudni.

A spanyol büntetőtörvény alapján zendülés bűncselekményéért 8 és 15 év közötti börtönbüntetés szabható ki.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla