Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Az ebola közeli rokona jelent meg Ugandában

2017.10.20. 19:58

Az ebolával rokon betegség, a Marburg-vírus kórokozója jelent meg Ugandában, az afrikai ország Kenyával határos vidékén, a WHO szerint akár több százan is megfertőződhettek – írja az MTI.

Az ugandai egészségügyi minisztérium még kedden közölte, hogy a vizsgálatok alapján bizonyíthatóan a Marburg-vírus okozta egy 50 éves nő halálát, aki múlt szerdán halt meg. A nő testvére hasonló tünetekkel járó betegség következtében vesztette életét három héttel korábban.

A férfit a kelet-afrikai országban hagyományos szertartás keretében temették el, a WHO szerint a búcsúszertartáson és az egészségügyi létesítményekben akár több százan is érintkezhettek a vírussal.

A szervezet egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó regionális irodájának vezetője reményét fejezte ki, hogy meg tudják gátolni a vírus terjedését, és képesek lesznek elejét venni annak, hogy a rendkívül fertőző, vérzéssel, hányással, hasmenéssel és magas lázzal járó betegség járványszerű méreteket öltsön. A kór kezelés nélkül az esetek több mint 90 százalékában halálhoz vezet, átlagosan kilenc napon belül.

Ibrahima Soce Fall ugyanakkor nemzetközi segítséget szorgalmazva úgy fogalmazott, hogy nagy a kockázata annak, hogy nemcsak Ugandában, hanem a régióban is elterjed a vírus. A vírus egyébként nem először jelenik meg Ugandában, korábban több halálos áldozata is volt már a kelet-afrikai országban.