Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Két távozó republikánus szenátor durván nekiment Trumpnak

2017.10.25. 06:20

A politikából távozó két republikánus szenátor, Jeff Flake és Bob Corker élesen bírálta kedden Donald Trump elnököt, előrevetítve a Republikánus Párton belüli megosztottság további mélyülését. Mindkét szenátor azzal vádolta az elnököt, hogy leértékeli az amerikai politikát és veszélybe sodorja az Egyesült Államok hitelét külföldön.

Jeff Flake
Jeff Flake
Fotó: The Washington Post / Getty Images Hungary

Jeff Flake arizonai szenátor a Szenátusban szenvedélyes beszédben jelentette be, hogy nem indul a jövő évi félidős választásokon, és visszavonul a politikától. "Meggondolatlan, borzalmas és méltatlan viselkedéssel" vádolta meg Donald Trumpot, s miközben hangsúlyozta, hogy nem leli örömét az elnök bírálatában, leszögezte: "kötelességből és lelkiismereti okokból" mégis megteszi.

"Soha nem szabad normálisnak tekintenünk a demokratikus normák és elvek szisztematikus aláásását" – jelentette ki. Úgy vélte, fennáll a komoly veszélye, hogy a Republikánus Párt félelmet és maradi benyomást keltő párttá válik. Hozzátette: "nem maradok csöndben és nem vállalok cinkosságot ezzel". Döntése bejelentése előtt a szenátor az Arizona Republic című lapnak adott interjújában közölte: "meglehet, a mai Republikánus Pártban már nincs helye olyan republikánus politikusnak, mint amilyen én vagyok".

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője jó döntésnek nevezte, hogy a szenátor nem indul az újraválasztásért, mert szerinte valószínűleg amúgy is veszített volna. A Reuters brit hírügynökség kedden egy olyan, szeptember 24. és október 24. között készült felmérést hozott nyilvánosságra, amely szerint Flake támogatottsága Arizonában 30 százalékos. Flake a BBC szerint elsősorban azért távozik, mert feltehetőleg már az előválasztáson elvérzett volna a trumpista republikánus  ellenjelölttel szemben.

A Fehér Ház szóvivője nemcsak Jeff Flake, hanem Bob Corker szenátor kijelentéseit is visszautasította, mondván, Donald Trump elnök a politikai céljai elősegítését szorgalmazó szenátorokat szeretne látni a törvényhozásban. A Tennessee állambeli Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, s az utóbbi hetekben szintén gyakran keveredett nyilvános vitába Trumppal. Néhány hete ő is bejelentette, hogy jövőre nem kívánja újrajelöltetni magát.

Kedden a szenátusban Corker újságíróknak azt mondta Trumpról: "Az ember szeretné azt látni, törekszik arra, hogy elnökként viselkedjen, de láthatóan nem ez történik, nem láttam nála fejlődést". A Republikánus Párt vezető politikusai kedden tartózkodtak attól, hogy kommentálják az elnök és a két szenátor vitáját. Mitch McConnell, a szenátusi frakció vezetője újságíróknak kijelentette: politikai célkitűzéseik megvalósítására fókuszálnak. (MTI)