Jusztin
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Heathrow legféltettebb titkait találták meg egy útszéli pendrive-on

2017.10.29. 16:39

A londoni Heathrow repülőtér biztonsági intézkedéseinek legféltettebb titkait tartalmazta az a pendrive, amelyet egy észak-londoni utcán találtak – írja az MTI.

A pendrive-ot a Sunday Mirror brit bulvárlapnak adta át a megtalálója, egy helyi lakos. A lap szerint a tárolón 76 dossziényi titkos és igen érzékeny adat volt:

  •  II. Erzsébet királynő és kíséretének útvonala a Heathrow-ra, ha utazik valahova, és ha megérkezik, milyen biztonsági intézkedések lépnek életbe a reptéren,
  • biztonsági eljárási tervek arra az esetre, ha magas rangú kormánytisztviselők vagy külföldi állami vezetők, előkelőségek fordulnak meg a reptéren,
  • a Heathrow-t terrortámadásoktól védő biztonsági egységek járőrözési menetrendje, és hogy pontosan milyen személyazonosítókra van szükség a bejutáshoz a reptér egyes zárt körzeteibe,
  • a repülőtéren és környékén telepített zárt láncú térfigyelő biztonsági kamerák pontos helye,
  • a London belvárosa és Heathrow között negyedóránként közlekedő gyorsvonat, a Heathrow Express alagúthálózata, illetve
  • annak az ultrahangos radarrendszernek a részletes leírása, amely a repülőtér pályáit és külső biztonsági kerítéseit figyeli.

A Sunday Mirror beszámolója szerint a tárolón található 2,5 gigabájtnyi adat jórészt jelszavas védelem nélkül hozzáférhető volt. A Heathrow szóvivője vasárnap közölte, hogy a repülőtér felülvizsgálta biztonsági intézkedéseit, és belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a bizalmas adatok hogyan kerülhettek ki, ráadásul egy nem védett tárolón.

A Heathrow-n, amely messze a legforgalmasabb európai repülőtér, tavaly 75,7 millió utas fordult meg, tízmillióval több Nagy-Britannia teljes lakosságánál.

Volt már hasonlóan kellemetlen baki

Korántsem ez az első ilyen incidens Nagy-Britanniában. Néhány éve "top secret" megjelölésű, vagyis szupertitkos kormányiratokat hagyott a vonaton egy feledékeny brit tisztviselő. A narancssárga borítékba csomagolt hétoldalas jelentés az al-Kaida terrorszervezetről, illetve az iraki biztonsági erők felkészültségéről készített korabeli legfrissebb brit hírszerzési értékeléseket tartalmazta.

A hírszerzési és elhárítási szolgálatok és a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői által alkotott Egyesített Terrorizmuselemző Központ (JTAC) tanulmányának mindegyik oldala külön titkosító pecséttel volt ellátva, és elvileg csak kijelölt titkosszolgálati illetékesek kezébe kerülhetett volna.

A borítékot azonban a londoni Waterloo pályaudvaron, egy vonatfülke ülésén fedezte fel egy utas, aki volt olyan becsületes, hogy beszolgáltatta a rendkívül kényes hírszerzési anyagot a BBC-nek, amely a dossziét – tartalmának ismertetése nélkül – átadta a Scotland Yardnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!