Bahreinnek elege van Katarból, kizárná a GCC-ből

2017.10.30. 05:56

Katar tagságának felfüggesztését kezdeményezte vasárnap Bahrein külügyminisztere az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsban (GCC), ha az nem változtat eddigi álláspontján - írja az MTI.

Háled bin Ahmed bin Mohamed al-Kalifa sejk Twitter-bejegyzésében azt is írta, hogy amennyiben nem teljesül ez a követelés, akkor a szigetország nem képviselteti magát a GCC közelgő csúcsértekezletén. 

Azt írta, téved Katar, ha azt hiszi, hogy időt nyer a halogatással és a dolgok kerülgetésével. Amennyiben a helyzet változatlan marad, akkor Bahrein nem vesz részt a következő csúcson. Szerinte a legjobb lépés a GCC megőrzésére az, ha befagyasztanák Katar tagságát a tanácsban. 

Az Öböl Menti Együttműködési Tanácsnak (GCC) hat tagállama van: Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, Bahrein, Omán és az Egyesült Arab Emírségek.

Szaúd-Arábia, az emírségek, Egyiptom és szövetségeseik júniusban szakítottak meg minden kapcsolatot Dohával, és gyakorlatilag blokád alá vonták a Perzsa-öbölben, egy apró félszigeten fekvő országot arra hivatkozva, hogy Katar beavatkozik belügyeikbe, és terroristákat támogat, ezért feltételeket szabtak Dohának, melyek között például az al-Dzsazíra katari hírtelevízió bezárása, és Katar Iránnal fenntartott kapcsolatainak mérséklése is szerepel. Doha visszautasította a vádakat, és elzárkózott az ultimátum teljesítésétől.  • Tippek
  • Betét