Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

13 millió szíriainak van szüksége segélyre

2017.10.31. 05:33 Módosítva: 2017.10.31. 05:36

Tizenhárom millió szíriainak van szüksége segélyre annak ellenére is, hogy sikerült haladást elérni az Iszlám Állam elleni küzdelemben, jelentette ki Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője. A tisztviselő a Biztonsági Tanácsnak számolt be tapasztalatairól videokapcsolattal Jordániából. Lowcock szerint a szíriai válság hatása továbbra is mélyreható, írja az MTI.

Az Iszlám Állam egykori székhelyéről, Rakkából mintegy 436 ezer ember menekült el hatvan különböző helyre. A kelet-szíriai Deir ez-Zórt pedig augusztus óta 350 ezren hagyták el, ebből 250 ezren októberben. Mintegy 3 millió ember él a humanitárius segélyek szempontjából nehezen megközelíthető helyen. A nehézségek ellenére az ENSZ és partnerei folytatják Szíriában a világ legnagyobb méretű humanitárius segélyműveletét, mondta Lowcock.

Hat év alatt a szíriai polgárháborúban legalább 330 ezren haltak meg és milliók váltak menekültté. 

November 28-án kezdődik a szíriai rendezésről az ENSZ égisze alatt tartott tárgyalások újabb fordulója. Ezzel párhuzamosan a kazah fővárosban, Asztanában folytatódnak az Oroszország, Irán és Törökország védnöksége alatt rendezett Szíria-közi tárgyalások, amelyek célja szintén a konfliktus rendezése.