Rejtélyes sorozat-hajvágók tartják rettegésben Kasmírt

000 TJ5FB
2017.11.01. 11:22

Sorozatgyilkosokkal annyira tele van a popkultúra, hogy már mindenki aki néz tévét és jár moziba, igazi szakértőnek érzi magát a témában. Viszont a sorozatos gyilkosságok mellett más sorozatos bűnügyek is annyira ki tudnak készíteni lelkileg egy társadalmat, hogy akár szét is feszíthetik azt.

Kasmírban például valakik nőket támadnak meg, hogy levágják a hajukat.

Hogy hány elkövetőről van szó, azt nem tudni, de a BBC riportja szerint már legalább 40 nő jelezte az India által felügyelt tartományban és a szomszédos Jammu tartományban, hogy megtámadták őket a hajukért. 

A támadások elég bizarrak. Egy 35 éves nő Kasmír fővárosában azt mondta a BBC-nek, hogy a lakóépületének egyik folyosóján egy férfi addig fojtogatta, míg elájult, majd levágta a hajfonatát. A trófeát pedig el sem vitte, hanem ott hagyta az eszméletlen nő mellett, akire később a férje talált rá. Szinte minden áldozat ugyanerről számolt be: megtámadta őket egy, néhány esetben maszkot viselő férfi, aki kiütötte őket, majd levágta és otthagyta a hajukat. Van olyan nő, akit pár nap leforgása alatt többször is megtámadtak. Hogy ez az egész mit jelent, kik és miért csinálják mindezt? Senki nem tudja. De mindenkit nagyon megvisel az egész. 

Kasmírban már több tüntetést is tartottak a hajvagdosók ellen, akik a tiltakozók szerint az aktussal megalázzák a kasmíri nőket. Az ügyre a helyi politika is ráugrott:

  • az indiai kormánypárt, Bháratíja Dzsanata Párt és kasmíri szövetségese, a Demokratikus Néppárt a helyi szeparatistákat vádolta a hajvágó támadásokkal, akik szerintük ezzel próbálják aláásni a politikailag labilis tartomány békéjét.
  • A muzulmán szeparatista Hizbul Mudzsahedin milícia szerint viszont pont az indiai kormány áll a támadások mögött, amely a támadásokat fel akarja használni a szeparatisták elleni harcban (a támadóktól tartó kasmíriak ugyanis minden ismeretlent jelenteni fognak a rendőröknek, köztök a milícia tagjait is).

A tiltakozás és a politikai egymásra mutogatás mellett az erőszak is egyre inkább elharapódzik a tartományban a hajvágók miatt. Kasmír egyre több részén ugyanis a helyi férfiak úgy döntöttek, hogy a saját kezükbe veszik az ügyet és botokkal, baseball ütőkkel és hasonlókkal fölfegyverezve járják az utcákat éjszaka, megtámadva mindenkit, akit egy kicsit is gyanúsnak tartanak.

Egy 70 éves férfit már agyonvertek, mert azt hitték, ő az egyik hajvágó,

egy másik férfit pedig brutálisan összevertek és éppen élve akartak elégetni, amikor a rendőröknek sikerült kiszabadítaniuk. A rendőrség igyekszik fellépni az önbíráskodók ellen és több hajvágók elleni tüntetést is szétvertek, közben pedig külön nyomozó egységeket hoztak létre az ügyek kivizsgálására, a nyomravezetőknek pedig 600 ezer rúpiás, vagyis nagyjából 2,5 millió forintos díjat ígértek. 

(Borítókép: AFP/Tauseef Mustafa)