Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Trump halálbüntetést róna a New York-i terrortámadás elkövetőjére

2017.11.02. 09:07 Módosítva: 2017.11.02. 09:10

Donald Trump elnök csütörtökre virradóra dühös bejegyzést tett ki a twitterére, amiben azt írta: "a New York-i terrorista boldogan kérte, hogy hadd rakja ki kórházi szobájának falára az Iszlám Állam zászlóját. Nyolc embert ölt meg, súlyosan megsebesített tizenkettőt. HALÁLBÜNTETÉST KÉNE KISZABNI RÁ!".

Sayfullo Saipov ellen szerdán emeltek vádat, előző nap Manhattanben egy bérelt teherautóval az Iszlám Állam nevében követett el gázolásos terrorakciót. A hét éve az Egyesült Államokban élő, 29 éves, üzbég származású férfit többrendbeli emberölés és külföldi terrorszervezetnek nyújtott támogatás címen helyezték vád alá. Joon Kim manhattani főügyész szerint a terrorszervezet támogatásáért életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat a vádlott, az emberölésért pedig akár halálos ítéletet. A per során további vádak merülhetnek fel - közölte az MTI.

A tízoldalas vádirat tanúsága szerint Saipov közölte, hogy nem él a hallgatás jogával, és a kórházban, ahol megműtötték - miután a merénylet elkövetésekor a rendőrök hasba lőtték - hosszas vallomást tett. Majd szerdán este tolókocsiban ülve részt vett a manhattani bíróságon tartott első meghallgatáson is. Elmondta, hogy azért választotta Halloween napját, mert azt gondolta, ekkor lesz a legtöbb ember az utcán. Két hónapig készült a merényletre, eredetileg azt tervezte, hogy a Brooklyn-hídon is és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékműve közelében lévő kerékpárúton is belehajt a tömegbe.

000 TX36S
Fotó: Saul Loeb / AFP

Az FBI eddigi szerint az üzbég férfit különösen az a videó ösztökélte a terrorakcióra, amiben Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője céljaik támogatására buzdította az Egyesült Államokban élő muzulmánokat.