Kiadták az európai elfogatóparancsot a katalán exelnökre

GettyImages-868577908
2017.11.03. 20:48

A spanyol bíróság kiadta az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és kormányának négy egykori miniszterének ügyében - jelentette be a bíróság.

Az érintettek a következők:

  1. Meritxell Serret, volt agrárminiszter
  2. Antoni Comín, volt egészségügyi miniszter
  3. Lluís Puig, volt kulturális miniszter
  4. Clara Ponsatí, volt oktatási miniszter

A BBC azt írja, az öt, Belgiumban tartózkodó politikus nem jelent meg egy felsőbírósági meghallgatáson csütörtökön, amelyen egyébként 9 volt kormánytagot őrizetbe vettek. Egyiküket azóta 50 ezer eurós óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Korábban azt írtuk, hogy amint az elfogatóparancs kiadása megtörténik, Carles Puigdemontot azonnal őrizetbe vehetik a belga hatóságok. A leváltott katalán elnök ezt követően a kiadatásával számolhat. Azt is írtuk, hogy Puigdemont ügyvédje szerint védence azért nem jelent meg a bíróságon, mert a "klíma" nem volt megfelelő ehhez.

A katalán kormány tagjai lázadás, zendülés és a közpénz helytelen felhasználása miatti vádakkal nézhetnek szembe a katalán függetlenség követelése kapcsán.

Pénteken Puigdemont azt nyilatkozta egy belga tévének, hogy indulna a Madrid által kiírt, jövő hónapban esedékes katalán választáson.  • Hírek
  • Hírek