Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Putyin és Trump mindenképp találkozik Vietnamban

2017.11.07. 13:11 Módosítva: 2017.11.07. 13:15

Mindenképp tárgyal majd egymással Vlagyimir Putyin, orosz és Donald Trump, amerikai elnök a vietnami Da Nangban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcstalálkozóján, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Az APEC-csúcsot november 10-én és 11-én rendezik meg Vietnamban. A találkozó részletei még mindig kidolgozás alatt vannak, de a két vezetőnek Da Nangban mindenképp módja lesz szót váltani egymással, mondta Peszkov. 

A szóvivő nyilvánvalónak nevezte, hogy a két vezető "a legélesebb kérdésekről" fog eszmecserét folytatni, melyek közé sorolta a Koreai-félsziget ügyét. A szóvivő kitért az elől, hogy kommentálja az észak-koreai rakétakísérletek és a termonukleáris kísérleti robbantás nyomán kialakult helyzetet.

Peszkov azt mondta: Moszkva reméli, hogy folytatódni fog az együttműködés Oroszország és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) között, és nem valósul meg a "legrosszabb forgatókönyv", amely szerint kizárnák az orosz válogatottat a 2018-as phjongcshangi téli olimpiáról. Mint mondta, egy ilyen döntés súlyos veszteséget okozhatna az olimpiai mozgalomnak.

Oroszország a nemzetközi olimpiai mozgalom felelősségteljes tagja. Elismerte, hogy „napirenden szerepel egy sor, a doppinghasználattal kapcsolatos problémás kérdés" de "szó sem lehet a droghasználat állami támogatásáról". Oroszország elnökének utasítására sporttisztségviselők folytatják az intenzív párbeszédet a NOB-bal és annak képviselőivel.

Peszkov megerősítette, hogy Putyin a rendszeres elnöki munkakapcsolatok keretében hamarosan ismét találkozik Recep Tayyip Erdogan, török elnökkel. Török sajtóértesülések szerint Erdogan november 13-án Oroszországba készül.

Peszkov elmondta, hogy a Kremlnek tudomása van azokról a sajtójelentésekről, amelyek szerint az orosz Szibur gázfeldolgozó és petrokémiai holding kapcsolatban áll Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszterrel, de a részleteket nem ismeri, mert az orosz cég magánvállalat.