Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németországban bevezetik a harmadik nemet az anyakönyvezésben

2017.11.08. 10:23 Módosítva: 2017.11.08. 13:27

Németországban be kell vezetni a harmadik nemet az anyakönyvezésben, döntött az alkotmánybíróság. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: a Karlsruhében működő testület döntése alapján lehetővé kell tenni nemük pozitív meghatározását azoknak az interszexuális embereknek, akik sem férfiként, sem nőként nem definiálhatók.

A határozat szerint ezeket az embereket az „inter”, a vegyes vagy más pozitív kicsengésű névvel kell illetni az anyakönyvben.  

Az alkotmánybíróság arra kötelezi a törvényalkotót, hogy 2018 végéig hozza meg az ehhez szükséges törvénymódosításokat.  

Az alkotmánybíróság egy interszexuális ember beadványát bírálta el, aki születési anyakönyvi kivonatában a nem meghatározását nőről interre szerette volna megváltoztatni. A beadványához csatolt genetikai szakvélemény azt tartalmazta, hogy nem férfi és nem női kromoszómapárokkal rendelkezik.  

Mi az az interszexualitás?

A lányoknak XX kromoszómájuk van, a fiúknak XY, de a kromoszómák keveredhetnek, és sajátos, más variációk is léteznek. Ilyen az XO (Turner-szindróma), a XXX ( Triple X szindróma), az XXY (Klinefelter-szindróma), az XY női (Swyer-szindróma) és a XYY kromoszómakombináció. Ezeket a kromoszómavariációkat a köznyelv tévesen hermafroditának nevezi. Az egzakt megnevezés az interszexuális ember, ami azt jelenti: a nemi anatómiai jegyek (kromoszómák, hormonok, külső és belső nemi szervek) olyan kombinációjával rendelkezik, amelyek sem a férfiak, sem a nők esetében nem szokványosak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!