Ida
6 °C
9 °C

Hatalmas terrorcsoportra bukkantak a párizsi merénylet nyomozói

000 U56H1
2017.11.10. 13:34

Francois Molins párizsi főügyész azt reméli, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolásának köszönhetően Irakban és Szíriában kézre kerülő dzsihadisták segítségével a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat minden sötét foltjára fény derülhet. Az ügyben eddig 15 embert helyeztek vád alá, a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le, írja az MTI.

"Még mindig vannak sötét foltok az ügyben. Azt reméljük, hogy egyes emberek letartóztatása, ha hajlandóak együttműködni és beszélni, pozitív részletekkel szolgálhatnak és megadhatják a kulcsot újabb olvasatokhoz, hogy pontosan megértsük, mi is történt" - fogalmazott pénteken a főügyész a France Info hírrádióban. A tanúvallomások szerinte rávilágíthatnak a még körözés alatt állók szerepére, illetve a terrorkommandó szervezettségére és minden egyéb tevékenységére. Az ügyész jelezte, hogy még mindig nem világos, hogy a fegyvereket honnan szerezték be a terroristák.

Szigorítanak a belgák

Elfogadta a belga képviselőház a migrációs törvény friss módosításait, amelyek szerint a rendőrség átvizsgálhatja a nemzetközi védelemért folyamodó bevándorlók telefonjait, és átfésülheti a közösségi oldalakon létrehozott fiókjait - jelentette a La Libre Belgique című belga napilap. Ez nem kötelező, de a menekült beadványának elutasításához vagy akár a kérelmező őrizetbe vételéhez is vezethet. A szabályozás emellett felgyorsítja az eljárást azáltal, hogy lerövidíti a fellebbezés lehetőségének időtartamát.

 A francia igazságszolgáltatás történetének egyik legjelentősebb, több mint 28 ezer jegyzőkönyvvel rendelkező nyomozásának keretében eddig 15 embert gyanúsítottak meg Franciaországban, Belgiumban és Törökországban. "Egy példátlanul hatalmas terrorcsoporttal szembesültünk ebben az ügyben, a nyomozás során nagyon jelentős kapcsolódási pontok mutatkoznak a november 13-i merényletek és más franciaországi és belgiumi támadások között" - mondta Francois Molins. 

2015. november 13-án miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg. 

A belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud neve, aki a párizsi kávéházi teraszok ellen végrehajtott merényletsorozatot vezethette és feltehetően az Amszterdamból Párizsba közlekedő Thalys expresszvonaton 2015 augusztusban amerikai katonák által meghiúsított merénylet megrendelője is volt, több ügyben is előfordul. A terroristával a kommandósok a párizsi merényleteket követően egy rajtaütésben végeztek. 

Az ügyész megerősítette, hogy az ügyben eljáró vizsgálóbíró az áldozatok hozzátartozóit októberben arról tájékoztatta, hogy a nyomozás 2019 tavaszán zárulhat le. 

A merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélőjét, Salah Abdeslamot Párizsban tartják fogva. A dzsihadistát decemberben Brüsszelben bíróság elé állítják, amiért 2016 májusban rendőrökre lőtt a belga fővárosban, ahol a párizsi merényleteket követően négy hónapig bujkált. Salah Abdeslam jelezte, hogy szeretne jelen lenni a belgiumi perben, ezért Belgium és Franciaország között jelenleg egyeztetések folynak a férfi átszállításának körülményeiről. 

A támadássorozat második évfordulóján, hétfőn Emmanuel Macron államfő a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak kíséretében ellátogat a merényletek valamennyi helyszínére.

(Borítókép:  Philippe Lopez / AFP)