Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Katonai puccs kezdődhetett Zimbabwében

2017.11.14. 20:55 Módosítva: 2017.11.14. 20:56

Négy harckocsit láttak szemtanúk kedden a zimbabwei főváros, Harare felé vonulni, miután az előző nap a dél-afrikai ország vezérkari főnöke azzal fenyegetett, hogy kész beavatkozni az elnök pártján, a Zanu-PF-en belüli "tisztogatás" befejezése érdekében. Időközben a dpa német hírügynökség szerint katonai puccsról szóló híresztelések kaptak lábra.

A hírügynökség szerint az említett feltételezések azon alapulnak, hogy a hadsereg a megszokottnál nagyobb erőket vonultatott fel a fővárosban. Vivian Chinhengo hararei lakos szerint a városközpont szinte minden kereszteződését katonák vigyázzák.

Beszámolók szerint a harci járművek az államfő védelmét ellátni hivatott elnöki gárda tábora felé vették az irányt Harare Dzivarasekwa nevű külvárosában.

A jelölt és az elnök neje közt lehet viszály

Az ország 37 éve hatalmon lévő elnöke, Robert Mugabe a nap folyamán a fővárosban tartózkodott kabinetje heti rendes ülésén. Mugabe egyik munkatársa úgy nyilatkozott, az államfő rendesen végzi tevékenységét. A dpa német hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója Mugabe szolgálati kocsiját a megszokottak szerint az elnöki hivatala előtt látta parkolni.

Korábban helyi beszámolók arról szóltak, hogy Harare nyugodtnak mutatkozott, s csapatokat sem lehetett látni az utcákon.

Az AP megjegyzi, hogy gyakorinak számít, hogy harckocsik haladjanak az említett útvonalon, az időzítés viszont tovább fokozza az Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztését követően kialakult feszültséget. A sokáig Robert Mugabe elnök utódának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, Grace Mugabével, aki így ideális helyzetbe került, hogy ő lépen a 93 éves államfő örökébe. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy összeesküvést szőtt.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába.

Szerinte ugyanis tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt vett tagok ellen.

Grace Mugabe erős bázist épített ki magának a Zanu-PF befolyásos fiatalsági szervezetében így viszont konfliktusba került a függetlenségi háború veteránjaival, akik egykor kivételezett helyzetet élvezhettek a párt soraiban, de az utóbbi években sorra kikerültek a kormányzati és a párttisztségekből. Értesülések szerint az időközben külföldre menekült Mnangagwa több mint száz állítólagos híve ellen készülnek fegyelmi eljárást indítani.

(MTI)