Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Letartóztatták a hírhedt MS-13 banda 214 tagját

2017.11.17. 05:54
Amerikában letartóztatták az egyik leghírhedtebb nemzetközi bűnbanda, az MS-13 214 tagját.

A Mara Salvatrucha, vagy közismertebb nevén az MS-13 bűnbanda az 1980-as években Los Angelesben alakult közép-amerikai - elsősorban El Salvadorból származó - bűnözőkből. A bűnszervezet az 1990-es évekre már behálózta az Egyesült Államokat, Kanadát, Mexikót és Közép-Amerikát is, és becslések szerint mostanra akár 70 ezer tagja is lehet. A popkultúrában is talán a legismertebb bandának számít, ők hozták divatba az arc- meg a nyaktetoválásokat.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Bevándorlási és Vámhatóság (ICE) csütörtök esti bejelentése szerint október 8-tól november 13-ig több amerikai városban tartott razziát. Ennek során 214 ember tartóztattak le: 16 amerikai és 198 külföldi állampolgárt. A külföldiek közül mindössze öten tartózkodtak jogszerűen az Egyesült Államokban, több mint 60 bűnöző pedig kíséret nélküli kiskorúként érkezett az országba.

Tom Homan, az ICE helyettes igazgatója újságíróknak kijelentette:

Még nem fejeztük be a munkát, s addig nem is tekintjük befejezettnek, amíg teljesen fel nem számoljuk ezt a szervezetet.

Homan emlékeztetett arra is, hogy Donald Trump elnök elsődleges fontosságúnak nevezte az MS-13 felszámolását. Donald Trump júliusban látogatást tett egy New York-i rendőrképző főiskolán, ahol beszédében külön kitért az MS-13 jelentette veszélyekre, és a banda létével igazolta a bevándorlás szigorítását célzó intézkedéseit.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az MS-13-nak 40 szövetségi államban mintegy 10 ezer tagja van, és ma az Egyesült Államokban ez az egyik legveszélyesebb bűnszövetkezet.

Az MS-13 bűnlajstroma igen impozáns:

  • kábítószerkereskedelem
  • fegyvercsempészet
  • emberkereskedelem
  • rablás
  • zsarolás
  • és persze gyilkosság

Az MS-13-ról szóló dokumentumfilmek és rendőrségi jelentések szerint a bandatagok különösen kegyetlenek: nem agyonlövik az áldozataikat, hanem elvágják a torkukat és hagyják, hogy kínhalált haljanak. Rendkívül nagy számban vannak jelen Kalifornia nagyvárosaiban, a texasi Houstonban, Washington DC-ben, New Jersey államban és Bostonban.

(MTI)