Sára, Márió
2 °C
6 °C

A lemondott, Szaúd-Arábiában feltűnt, nem elrabolt libanoni kormányfő Franciaországba érkezett

2017.11.18. 09:33

Franciaországba érkezett szombat reggel Szaad Haríri, a lemondott libanoni kormányfő. Hariri találkozni fog Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy megoldást találjanak arra a politikai válságra, amelyet váratlan távozása okozott - írja az MTI.

A Haríri család tulajdonában lévő Future TV libanoni televízió beszámolója szerint a politikus megérkezett Párizsba, és ezt az értesülést megerősítette egy, a libanoni politikushoz közeli forrás is.

Haríri november 4-én Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban jelentette be, hogy leköszön tisztségéről, mert félti az életét, illetve mert - szavai szerint - Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára.

Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték. A hírek hatására az elnök a Twitteren próbálta eloszlatni az aggodalmakat:

"A tartózkodásommal, távozásommal, és a családom körülményeivel kapcsolatos minden hír pletyka" - idézte Hariri meglehetősen enigmatikus üzenetét az Abc.net.au.

Franciaország közvetíteni próbál Libanon ügyében, ezért Macron elnök a múlt héten váratlan látogatást tett Rijádban. Ennek során egyeztetett Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel és a libanoni politikussal, majd családjával együtt meghívta őt Franciaországba.