Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az iraki sivatagból is ki akarják üldözni az Iszlám Államot

2017.11.23. 10:30 Módosítva: 2017.11.23. 11:52

Az iraki erők csütörtökön offenzívát indítottak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sivatagban bujkáló tagjainak kézre kerítésére, és az általuk birtokolt területek visszaszerzésére. A hadsereg, a szövetségi rendőrség és a Népi Mobilizációs Erők nevű milícia reggel átfogó műveleteket kezdett az al-Dzsazíra nevű sivatagos térség egy részének megtisztítására - idézi az MTI Abdul Amír Rasíd Jarallah parancsnok közleményét. (Az al-Dzsazíra szélesebb értelemben az egykori Felső-Mezopotámia területét jelenti, ami a mai Szíria és Törökország egy részét is magában foglalta.) 

A műveletek Szaladdin, Ninive és Anbár tartományt is érintik. A Népi Mobilizációs Erők közleménye szerint a három irányból indított offenzívát az iraki légierő támogatja. Haider al-Abádi iraki kormányfő kedden azt mondta: mindaddig nem jelentheti be az Iszlám Állam teljes vereségét Irakban, amíg fel nem számolták a dzsihadisták utolsó mentsvárait a sivatagban.

A hadsereg múlt pénteken visszafoglalta az utolsó várost, az Eufrátesz partján fekvő Ravát a szélsőségesektől. A szíriai határ közelében található települést néhány óra leforgása alatt sikerült bevenni. Szakértők szerint a dzsihadisták már csak lakatlan sivatagi területeket, patakmedreket és oázisokat tartanak a kezükben.

Az Iszlám Állam által megszerzett iraki és szíriai területeken 2014-ben kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni. Szíriában párhuzamos offenzíva zajlik Deir ez-Zór tartomány megtisztítása érdekében. A damaszkuszi kormányerők és a szövetséges milíciák Albu Kamalnál harcolnak a dzsihadistákkal. A szélsőségesek az olajban gazdag Deir ez-Zór egynegyedét felügyelik. Az Iszlám Állam emellett Hama és Damaszkusz tartományban, illetve az ország déli részén is birtokol még területeket.