Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Letartóztatták egy 27 éves dzsihadista lány szüleit Franciaországban

2017.12.05. 22:23

Őrizetbe vette kedden a francia rendőrség egy 27 éves francia iszlamista nő szüleit, mert a rendőrség szerint több ezer eurót küldtek az elmúlt években lányuknak Szíriába, aki 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz – írja az MTI. 

A szülőket annak a vizsgálatnak a keretében tartóztatták le, amely 2016 novemberében indult a lányuk, Margaux Dubreuil ellen. A francia nőt, aki ellen elfogatóparancs van érvényben, októberben tartóztatták le a kurd erők a szíriai Rakkában, miután a várost visszavették az Iszlám Államtól. 

Margaux Dubreuil-jel a France2 francia közszolgálati televízió a közelmúltban Rakkában készített interjút. A nő elsősorban a dzsihadisták között eltöltött mindennapjairól beszélt a riportban. A francia tévéstáb tagjai szerint ő volt az egyik első francia nő, aki Szíriába érkezett 2013 nyarán, az akkor 18 hónapos, Franciaországban született lányával. A nőt januárban egyébként két év börtönbüntetésre ítélték Franciaországban amiatt, hogy a gyerekét elvitte magával.

Az iszlám vallásra felnőttként áttért nő a köztévében elmondta: azért csatlakozott az Iszlám Államhoz, hogy a "vallását kedve szerint élhesse", és mert számára a dzsihadista szervezet "az elnyomottak védelmezőjeként" tűnt fel, de nem az volt a célja, hogy "olyan emberekhez csatlakozzon, akik mások vérét ontják".

Margaux Dubreuil többször is férjhez ment Szíriában francia dzsihadistákhoz, akik utóbb a harcokban elestek. Jelenleg a 6 éves lányával, és két másik, Szíriában született gyerekével, egy 3 éves fiúval és egy 5 hónapos lánnyal tartják fogva a kurdok. 

Hivatalos adatok szerint az Irakba és Szíriába 2013 óta elutazott 1700 francia állampolgár közül 178 férfi, 66 nő és 58 gyerek tért haza Franciaországba. A felnőttek ellen automatikusan ügyészségi eljárás indul, míg a gyerekek hatósági felügyelet alatt speciális nevelői programban részesülnek. 

Az elmúlt hónapokban több francia családot meggyanúsítottak már a hatóságok terrorizmus finanszírozásával, mert pénzt küldtek Szíriában tartózkodó hozzátartozóiknak. Szeptemberben egy anyát két év szabadságvesztésre ítélt a párizsi büntetőbíróság, amiért pénzt küldött dzsihadista fiának, aki az összegből repülőjegyet vett, hogy Szíriában csatlakozhasson az Iszlám Állam szervezetéhez.