Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Menekülteket fogadott be Olaszországból Észtország

2017.12.14. 06:19

Észtország először fogadott be Olaszországból áttelepített menekülteket, mégpedig négy eritreai nőt.

Eddig csak szíriai, iraki és jemeni menekülteket fogadott be az észak-európai állam. Az APA osztrák hírügynökség tallinni forrásokra hivatkozva arról írt: az olasz hatóságok sokáig elzárkózott az elől, hogy észt szakértők a helyszínen folytassanak interjúkat az áttelepítésre váró bevándorlókkal. A kérdésben a nyáron sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

Rait Kuuse, az észt szociális ügyek minisztériumának főtitkárhelyettese október végi interjújában elmondta, a menekültek Észtországba érkezése előtt észt szakemberek interjúkat készítenek a görögországi, olaszországi és törökországi menekülttáborokban, ahol azt ellenőrzik, hogy az illetőknek van-e motivációjuk a balti országban élni. "Sokuknál hiányzik ez a motiváció, mert rokonaik vagy családjuk például Németországban vagy más országokban él" - mutatott rá Kuuse.

Észtországnak az uniós kvótarendszer által 2017 év végéig meghatározott 550 ember közül csak 175 menekültet sikerült eddig befogadnia, Törökországból és Görögországból. Sajtójelentések szerint ugyanakkor az áttelepítettek nagyjából fele már el is hagyta a balti állam területét.