Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Traktorral romboltak le egy romák lakta házat Székelyföldön

2017.12.19. 10:28

A székelyföldi Kecset (Paltinis) faluban a helybeliek traktorral leromboltak egy közösségi tulajdonban levő házat, melyet évekkel ezelőtt önkényesen elfoglalt egy roma család - írja az Udvarhelyi Híradóra hivatkozva az MTI.

A szombaton elkövetett önbíráskodás után a rendőrség három személyt őrizetbe vett, és előzetes letartóztatásukat javasolta. Az őrizetbe vett férfiakat csendháborítással, erőszakos cselekedetekkel és ütlegeléssel, valamint rongálással gyanúsítják.

Egy, a lerombolt ház szomszédságában lakó asszony a lapnak elmondta, szombaton délután traktorral vonult a pásztorkodásból élő roma család által lakott házhoz több helybéli férfi, és arra utasították a bent lévőket, hogy azonnal hagyják el az épületet. Ezután bementek az egyszobás házikóba, ahonnan kidobáltak néhány berendezési tárgyat, majd a traktorhoz kötöttek egy gerendát, és lerombolták a házikót. A házból a lerombolás előtt elmenekült gyermekeket az asszony fogadta be a házába, az anyjukat vasárnap óta nem látták.

Kecset közigazgatásilag Farkaslaka községhez tartozik. A község polgármestere, Kovács Lehel a lapnak elmondta, a lerombolt épület a falu lakóinak a tulajdonát képezte, egy mára megszűnt mezőgazdasági társulás építtette korábban. A polgármester szerint a roma család önkényesen költözött az épületbe, és a falubeliek többszöri felszólítása ellenére sem költözött ki. Ráadásul a család tagjait kisebb-nagyobb lopásokkal, a helybeli gyerekek megfélemlítésével vádolták.

Egy alkalommal az is felmerült, hogy a falubeliek összeadnak pénzt, és házat építenek a családnak azon a településen, ahonnan a faluba költöztek, de a család nem fogadta el, így folyamatosan nőtt a feszültség a településen.

Bizonyára megvolt az oka a történteknek, de akkor sem ez a megoldás. Mindig a békés utat kell választani

- mondta Kovács Lehel polgármester.