Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svédország már a beleegyezés hiányát is büntetné a nemi erőszak esetében

2017.12.21. 13:28
Az új törvényjavaslat szerint a nemi erőszak esetében már az is büntetendő lenne, ha valaki nem adja szóbeli beleegyezését a szexuális aktusba, vagy nem adja bármilyen, egyértelmű jelét annak, hogy ahhoz hozzájárulna.

Isabella Lovin svéd miniszterelnök-helyettes szerint részben a #MeToo kampány (az utóbbi hónapok szexuális zaklatással kapcsolatos botránysorozata) tette szükségessé a törvénymódosítást. A jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint csak akkor lehet valakit bíróság elé állítani, ha az illető erőszakot vagy fenyegetést követett el - írja a The Local című svéd hírportál.

A svéd miniszterelnök, Stefan Löfven a következő tanácsot adta a honfitársainak:

Ha nem vagy biztos benne, akkor inkább ne tedd.

Az új törvény az áldozatok érdekeit helyezi előtérbe, a kormányfő elmondása szerint egyértelműsíteni kell az emberekben: amennyiben valaki nem egyezik bele a szexuális aktusba, akkor az illegális. A kritikusok szerint viszont az új rendelkezés nem fog több bírósági ítéletet eredményezni, amire Löfven úgy reflektált, hogy a történelmi reform célja nem is ez, hanem a társadalom hozzáállásának és értékrendjének megváltoztatása.

A javasolt változtatások valószínűleg jövő júliusban léphetnek érvénybe.

A kormány további jogszabályok bevezetését is tervezi, amelyek javítanák az áldozatsegítő szolgálatok működését, és támogatnák a szexuális kizsákmányolás elleni harcot. Svédországban már illegális a prostitúció, de a kormány azt is megtiltaná, hogy az állampolgárok szexuális szolgáltatásokat vegyenek igénybe külföldön. A távlati tervek között szerepel továbbá a szexuális bűnözők elektronikus nyilvántartási rendszerének létrehozása is.

Mindeközben a magyarok fele szerint nem gond a beleegyezés nélküli szex, ha az egyik fél nem közli egyértelműen, hogy "nem", esetleg részeg, vagy éppen túl szexi ruhát visel.