Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Felfüggesztették a szicíliai derbit a maffia miatt

2017.12.25. 19:51 Módosítva: 2017-12-25 19:53:21

Az olasz rendőrség felfüggesztett egy lóversenyt Palermóban, miután egy nyomozás rávilágított arra, hogy a versenyen illegális fogadások zajlottak, és a Cosa Nostra fejesei befolyásoltak versenyeket.

A döntést a palermói főügyész, Antonella De Miro hozta, és ezt számos letartóztatás követte. A 15 ezer nézőt befogadó és akár 400 lóval versenyzésre alkalmas létesítmény jelenleg üres, elmaradnak a versenyek, a működtető cég a működési engedélyét elvesztette.

A nyomozás kiderítette, hogy a maffia olyan illegális utcai versenyeket is rendezett, amelyeken szerencsétlen, beinjekciózott és olykor sérült állatokat futtattak akár végkimerülésig, és több ezer eurós összegben fogadtak rájuk.

Azokat a lovasokat, akik pedig nem voltak hajlandóak a maffia kénye kedve szerint cselekedni, véresre verték.

Ciro Troiano, Olaszország legnagyobb állatvédő szervezetének vezetője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a maffia betette a lábát a lósportba, az illegális fogadások miatt ez megy már évtizedek óta. És nemcsak a hivatalos lóversenyeken, hanem a rendszeresen, a városok aszfaltjain rendezett versenyeken is.

A legfrissebb jelentésük szerint a rendőrség elkobzott 1275 lovat 1998 óta és 3402 ember ellen indult eljárás. November közepén a rendőrök öt embert vettek őrizetbe, akik Messina külvárosában szerveztek közúti lóversenyt.

Palermóban hagyományosan vasárnap, kedden és csütörtökön hajnalban rendeznek versenyeket, amikor az utcák csendesek. Tucatnyi ember követi a lovasokat robogóval a 2 kilométeres szakaszon és videózza őket meg egymást. Egy ilyet örökít meg az alábbi, öt éve készült videó.

Ezeken a versenyeken igen gyakoriak a sérülések, és találtak már döglött lovat is Palermóban az egyetem bejárata előtt, miután a ló nekiment egy póznának egy ilyen versenyen. A sérült állatokat sem hagyják az út szélén, vágott húsként értékesítik vagy tenyésztésre használják őket, erre bizonyíték számos esetben talált feldarabolt lótetem.

Via

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?