Emma
5 °C
10 °C

Radioaktív sugárzást észleltek észak-koreai disszidenseken

2017.12.27. 07:26

Dél-koreai orvosok radioaktív sugárzás valószínű hatását észlelték több, Észak-Koreából átszökött lakoson, akik a phungeri atomlétesítmény közelében éltek - közölte a dél-koreai újraegyesítési minisztérium szóvivője.

A szóvivő szerint az októberben elvégzett vizsgálat a szökésük előtt Kildzsu járásban élt harminc volt észak-koreai állampolgárt érintette. A járás az atomtelep közelében van, ahol 2006 óta hat föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. "Négy páciens kromoszómavizsgálata sugárzás hatására bekövetkező módosulást mutatott ki" - közölte a szóvivő.

A szóvivő elismerte, hogy hasonló módosulásokat több más tényező, így az életkor és a dohányzás is kiválthat. Elmondta, hogy a vizsgálatban részt vevők alacsony száma és az esetleges sugárzási hatás óta eltelt hosszabb idő miatt a kutatás nem reprezentatív. Mindegyik páciens 2017 előtt került Dél-Koreába, vagyis még azelőtt, hogy Phenjan egyszerre két nukleáris szerkezettel végzett kísérletet.

Dél-koreai szakértők szerint az észak-koreai atomrobbantások következtében valószínűleg sugárzó anyagok kerültek a levegőbe, amelyek veszélyeztetik a környéken élő emberek egészségét.