A dél-koreai elnök bírálta a szexrabszolgákról kötött egyezményt

2017.12.28. 07:30

Mun Dzsein dél-koreai elnök hiányosnak, a vitás történelmi kérdések megoldására alkalmatlannak nevezte azt a megállapodást, amit Japánnal kötöttek  a japán birodalmi hadsereg által szexrabszolgaként tartott koreai nőkről. Az MTI szerint Mun további intézkedéseket akar az ügyben.

Mun Dzsein
Mun Dzsein
Fotó: Stringer

A 2015-ben született egyezmény értelmében Abe Sindzó japán kormányfő bocsánatot kért Dél-Koreától, Tokió pedig egymilliárd jenes segélyalapot hoz létre azoknak az idős dél-koreai nőknek a támogatására, akiket a japán megszálló erők 1910 és 1945 között szexuális szolgáltatásokra kényszerítettek.

Dél-Korea azt vállalta a megállapodásban, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt, és megpróbálja rávenni „az illetékes szervezeteket”, vagyis az egykori szexrabszolgákat képviselő civil csoportokat, hogy távolítsák el a szöuli japán nagykövetség épülete elől azt a szobrot, amely a prostitúcióra kényszerített koreaiakat jelképezi.

Szöul azonban szerdán azt közölte, hogy az egyezmény nem felelt meg a dél-koreai áldozatok szükségleteinek. Mun közölte: az egyezmény kizárja a nyilvánosságot és az áldozatokat, és megsérti a nemzetközi közösség általános elveit a vitás történelmi kérdések rendezését illetően.

Szöul és Tokió az egyezmény megkötésekor egyetértettek abban, hogy a vita „visszafordíthatatlanul rendeződik”, ha mindkét fél teljesíti a megállapodásba foglaltakat.

Kono Taro japán külügyminiszter szerdán figyelmeztetett, hogy a legitim tárgyalások révén létrejött egyezménye felülvizsgálata kezelhetetlenné tenné a két ország kapcsolatait.