Hugó
-6 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Új fegyver a dzsihádisták ellen: a luxus

2017.12.30. 07:39

Úszómedencéjével, füvesített területeivel és árnyékot nyújtó teraszaival a rijádi Mohammed bin Najef Tanácsadó és Gondozó Központ egy ötcsillagos üdülő benyomását adja, bár ami wellness központként hat, valójában egy dzsihadisták társadalmi visszailleszkedését szolgáló létesítmény. Bíráló szerint mindez nem más, mint a terrorizmusért járó jutalom. A létesítmény igazgatója ugyanakkor azt vallja, sikeres receptet találtak a vallási szélsőségek elleni küzdelemben, írja az MTI.

„A célunk az, hogy helyreigazítsuk gondolataikat, tévképzeteiket az iszlámról, amelytől eltértek” – mondta Jahja Abu Maghajed igazgató. „A bennlakóknak azt az érzetet akarjuk nyújtani, hogy ők is normális emberek, akiknek esélyük van visszatérni a társadalomba. Az alapgondolat az, hogy a meggyőződéseket nem lehet kényszerrel, csak más meggyőződésekkel megváltoztatni.”

A központ pszichológusa, Ali al-Afnan  azt mondta: a férfi, akivel beszélt, egykor Afganisztánba ment, hogy a tálibok oldalán harcolhasson. Mára családapa, és vissza akar térni az egyetemre tanulni. „Ez a férfi ékes példája annak, hogy az emberek második esélyt érdemelnek”.

A fehér ruhákba öltözött fegyencek, akik jobbára olyan radikális csoportok tagjai, amelyek kapcsolatban állnak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal vagy az afganisztáni tálibokkal, alacsony épületekben laknak, amelyek alapberendezéséhez nagyképernyőjű televíziók és óriáságyak tartoznak. Mindez ápolt füves területtel és pálmafákkal teli környezetben. A raboknak edzőtermük, és uszodájuk is van, ezen felül külön lakások állnak rendelkezésükre, ahol feleségeiket fogadhatják. Az egész létesítmény egyfajta keverék a börtön és a szabad kijárás között.

A fegyenceket papok és kezelőorvosok gondozzák, egyebek mellett beszéd- és művészetterápiás foglalkozásokon. A bennlakókat mindenekelőtt házasságra és gyermekvállalásra bátorítják a terápián. Az elképzelés szerint a család a legjobb ellenszere annak, hogy valaki ismét fegyvert ragadjon.

Aki azonban három hónapot követően sem mutatja jelét annak, hogy jó útra tért, annak rendes büntetőeljárás keretében kell számot adnia. Az intézményben 86 százalékos a sikeres kezelések aránya – a siker fokmérője az, hogy valaki legalább tíz évig nem tér vissza a fegyveres dzsihádhoz.

John Horgan, az amerikai Georgia Egyetem terrorizmus-szakértője viszont azt állítja, hogy a valóságban jóval nagyobb a visszaeső dzsihadisták hányada, hiszen a központ egykori lakói közül többeket is láttak kezelésüket követően konfliktusövezetekben.