Árpád
-2 °C
3 °C

A dél-koreai elnök szeretné, ha Észak-Korea is ott lenne a téli olimpián

2018.01.02. 09:06

A dél-koreai elnök, Mun Dzsein közölte: mindent megtesznek, hogy Észak-Korea részt vehessen a közelgő phjongcshangi téli olimpián. 

A dél-koreai elnök hétfőn arra utasította kormánya illetékes minisztériumait, hogy mielőbb tegyék meg azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik, hogy Észak-Korea részt vehessen a februári olimpián. Ugyanakkor Mun Dzsein azt is mondta, hogy a Korea-közi kapcsolatok javítása az észak-koreai nukleáris program okozta konfliktus rendezésétől függ.

Mindezt Mun Dzsein egy nappal azután jelentette be, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető tárgyalásokat ajánlott Szöulnak. 

Kim Dzsongun hétfőn újévi köszöntőjében azt is mondta, kész párbeszédet kezdeni Szöullal, és mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen a dél-koreai téli olimpián. Persze miközben a diktátor az egyik kezével adott, a másikkal elvett, hiszen egyúttal rendíthetetlennek mutatkozott országa nukleáris törekvéseivel kapcsolatban.

Ezért is mondta a dél-koreai elnök, hogy a kapcsolatok javulása nem elválasztható az észak-koreai nukleáris program rendezésétől, "ezért a külügyminisztériumnak szorosan koordinálnia kell erre vonatkozóan a szövetségesekkel és a nemzetközi közösséggel". Márpedig ezek a mondatok ellentétben állnak azzal, amit előző nap az észak-koreai diktátor mondott, aki szerint Szöul véget kell vessen annak, hogy külföldi országok segítségét kéri a két Korea közötti viszony javításához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?