Szilvia
5 °C
16 °C

Felfüggesztették a moldáv elnököt

2018.01.02. 16:40

A moldovai alkotmánybíróság felfüggesztette Igor Dodon államfő jogköreinek gyakorlását, írja az MTI. Erre azután került sor, hogy Dodon többször is elutasította a miniszterjelöltek megerősítését a posztjukon.

A döntés értelmében az új minisztereket ideiglenesen a kormányfő vagy a parlamenti elnök is megerősítheti, ami eddig az elnök kizárólagos joga volt. Dodon azonban kétszer is visszautasította hét új miniszter kinevezését arra hivatkozva, hogy alkalmatlanok a feladatok ellátására vagy közük lehetett egy botrányos pénzügyi csaláshoz, amely során egymilliárd dollárnyi pénz tűnt el a moldovai bankrendszerből.

Dodon szégyenletesnek minősítette a döntést, ami szerinte azt bizonyítja, hogy az alkotmánybíróság "a politika engedelmes eszköze, nem alkotmányos testület". A moldovai alkotmány egy nem régi módosítása csak egyetlen alkalommal engedélyezi az államfőnek, hogy visszautasítsa miniszterek megerősítését a posztjukon. Az elnököt 2016-ban elsőként közvetlen szavazással választották meg államfőnek. Úgy tartják róla, hogy Moszkva befolyása alatt áll, miközben a parlament által megválasztott Pavel Filip kormányfő nyugati irányvonalat követ.