Judit
2 °C
7 °C

Észak-Korea saját magát találta el egy elrontott rakétakísérletben tavaly

2018.01.03. 23:28

Tavaly április 28-án Észak-Korea elindított egy Hwasong-12/KN17 közép-hatótávolságú ballisztikus rakétát Pukcsang repülőteréről. A rakéta nem sokkal indítás után a 39 kilométerre lévő Tokcson városára zuhant, jelentős károkat okozva mezőgazdasági és ipari épületekben. Minderről a Diplomat című szaklap számolt be hosszú cikkében. Ha a rakéta jól működött volna, az orosz partoknál ért volna földet a Japán-tenger északi részén. Azt lehetetlen megmondani, hogy meghalt-e valaki, és ha igen, hány áldozatot követelt a baleset. 

A cikk egy amerikai kormányzati forrást idézve azt állítja, a rakéta első fokozatú motorjai álltak le nagyjából egy perc repülés után. A szerkezet 70 kilométer magasságot ért el. A becsapódást áprilisi és májusi műholdas fotók is megerősítik.

A lap szerint a hasonló balesetek esélye például Phenjan felett, vagy más lakott régiók felett elég magas továbbra is, főleg a teszteletlen rendszerek esetében. Nem véletlen, hogy Észak-Korea Szinpó nevű tengerparti várost választotta az első két, szintén sikertelen tesztüzemre a Hwasong-12 esetében áprilisban. Azóta egyébként nem tesztelt onnan, csak tengeralattjáróról indítható rendszereket.

A harmadik teszt járt végül balesettel. Azóta már tudni lehet azt is, hogy a végül május 14-én sikerrel tesztelt Hwasong-12 lett később a Hwasong-14 egyik alkotóeleme.

A Diplomat azt írja, tavaly maga Észak-Korea utalt a három áprilisi kilövésre. Mégpedig az első sikeres Hwasong-14 teszt után egy júliusi ünnepi koncerten mutattak képeket a rakétatörténelemről, ebben tűntek fel fotók áprilisról is. Ezeket a képeket a lap egyébként hosszan elemzi, hogy vajon pontosan melyik területről, reptérről lehet szó, majd el is jut a végkövetkeztetésig, Pukcsangig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?