Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Gyerekek és nők haltak meg, amikor az oroszok a belvárost bombázták

2018.01.04. 05:36 Módosítva: 2018-01-04 13:36:40

Súlyos áldozatokkal járnak az orosz légierő bombázásai Szíriában: több gyerek, sok nő van és egy fehérsisakos mentős is meghalt a támadásokban. Közben az oroszok szíriai beavatkozásuk eddigi legnagyobb haditechnikai veszteségét szenvedték el. Az Aszad elleni felkelők a hmejmími légitámaszponton hat vadászbombázójukat és egy szállítógépüket semmisítették meg. 

Az Aszad erőit támogató orosz légierő szerdán a szíriai fővároshoz közeli, kelet-gútai térséget támadta. Az ostromlott területen legalább 23 civil halt meg, közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Tizennyolcan közülük a Miszrába városát ért orosz légicsapásokban vesztették életüket, a többiek pedig a rezsim által lövetett két másik városban, jelentette Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője.

Légicsapás elől menekülnek Maaret al-Numanban
Légicsapás elől menekülnek Maaret al-Numanban
Fotó: Omar Haj Kadour

A megfigyelőcsoport szerint a halálos áldozatok között három gyermek, tizenegy nő van és egy "fehérsisakos" önkéntes is, aki a lázadó övezetekben teljesített mentőszolgálatot. A szerdai támadásoknak több tucat sebesültje is volt.

Míg a Dzsais al-Iszlam lázadó csoport  főhadiszállása Miszrába szélén található, az orosz gépek a belvárosi lakóépületeket bombázták. A lázadó erők utolsó "fellegvárát", a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségét 2013 óta tartják ostromzár alatt Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai. A mintegy 400 ezer lakosú, hatalmas térségben fenntarthatatlan állapotok uralkodnak, rengeteg embert került az éhezés szélére, mások pedig a gyógyszerhiány miatt kerültek válságos állapotba.

A földön semmisítették meg az oroszok harci gépeit

Oroszország 2015 őszén avatkozott be légierejével a szíriai polgárháborúba, és most szenvedte el eddigi legnagyobb haditechnikai veszteségét. A Szíria északi részén, a tenger mellett fekvő hmejmími légitámaszpontot december 31-én tüzérségi támadás alá vették a felkelők.

A Kommerszant úgy értesült, hogy legalább hét orosz katonai repülőgépet tettek hasznavehetetlenné a lázadók. Az ágyúzásban megsemmisült legalább négy Szu-24-es vadászbombázó, két Szu-35Sz nehéz vadászbombázó és egy An-72-es teherszállító repülőgép, valamint egy lőszerraktár is, írja a Kommerszant katonai-diplomáciai forrásokra hivatkozva. 

Az orosz védelmi minisztérium álhírnek minősítette a Kommerszant értesülését. Annyit közöltek, hogy az aknavető-támadásban két orosz katona vesztette életét, az orosz légierő szíriai harci csoportja pedig "harcképes, és továbbra is teljes mértékben teljesíti a kitűzött harci feladatait".

Az orosz védelmi minisztérium korábban arról számolt be, hogy Szíriában december 31-én a hamai repülőtér közelében lezuhant egy Mi-24-es orosz katonai helikopter, a gép két pilótája életét vesztette. A tárca szerint a balesetet műszaki hiba okozta, a járművet lövések nem érték.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter december 26-án jelentette be, hogy Oroszország megkezdte állandó hadseregcsoport felállítását Szíriában a hmejmími légi támaszponton, illetve a tartúszi haditengerészeti műszaki ellátó központban, amelyet Moszkva teljes értékű hadikikötővé szándékozik kiépíteni.

Vlagyimir Putyin elnök december 11-én adta ki a parancsot a részleges csapatkivonásra, a művelet befejezéséről Szergej Sojgu december 22-én tett neki jelentést. Szíriában a hmejmími és a tartúszi bázis legénysége mellett három zászlóaljnyi katonai rendész és a békéltető központ személyzete maradt.

Az orosz parlament felsőháza négy nappal később jóváhagyta a tartuszi haditengerészeti létesítmény kibővítéséről megkötött orosz-szíriai megállapodást. Ennek értelmében Oroszország egyszerre 11 hadihajót állomásoztathat a támaszponton, beleértve az atommeghajtású eszközöket is.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök múlt szerdán bejelentette, hogy az Iszlám Állam felett Szíriában aratott győzelmet követően a terrorellenes harc fő feladata mostantól a korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám terrorszervezet szétverése lesz. Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő másnap említést tett egy, a hmejmími orosz légitámaszpont ellen szerdán végrehajtott rakétatámadásról. Azt állította ugyanakkor, hogy a bázis körül kiépített, több rétegű rakétavédelem bebizonyította hatékonyságát. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?