Szilárda
-4 °C
3 °C

Keményen dolgozó kisemberek nyerték szénné magukat a spanyol lottón

GettyImages-94634543
2018.01.07. 16:49
700 millió eurót nyertek Spanyolországban vízkereszti lottón, amelynek teljes, 100 millió eurós főnyereménye a baszkföldi Bilbao munkás- és diáknegyedének lottózóié lett. Amerikában 100 milliárd forintos szelvények lettek nyertesek.

Mindannyian keményen dolgozók munkások vagyunk – mondta el az MTI beszámolója szerint újságíróknak az adózás előtt 200 ezer eurót érő 500 telitalálatos szelvény egyik birtokosa, egy bilbaói bártulajdonos, aki egymaga 133 darabot adott el saját kocsmájában a győztes sorozatszámú szelvényekből, és egyet megtartott magának. 

A 77. alkalommal kisorsolt vízkereszti lottón (Lotería del Nino) minden korábbinál (a tavalyinál 70 millió euróval) nagyobb összeget, 700 millió eurót (216,5 milliárd forint) osztottak szét, és nemcsak Bilbaóban törtek ki spontán örömünnepek szombat este a nyeremények láttán, hanem szerte Spanyolországban. 

A spanyolok eszeveszetten játszanak mindkét nagy lottón, a karácsonyi El Gordón (A kövér) és a vízkeresztin is. Elérheti a 80 százalékot a szerencsejátékban részt vevő felnőttek aránya, és némelyek egészen nagy összegeket költenek lottóvásárlásra. 

A világ legnagyobb és legrégibb, több mint 200 éve létező lottóján, az El Gordón nagyobb a szétosztott összjutalom, ám azon csak

5 százalék a nyerés esélye, míg a Kisded-lottón 8 százalék az esélye annak, hogy valaki nyerjen mégoly kis összeget is. 

A Kisded-lottó nyertes számait idén Ávilában húzták ki, szokás szerint iskolásgyerekek.

Rekordközeli főnyereményeket ütöttek meg két amerikai lottón is a hétvégén. A Powerball lottón szombaton az amerikai lottótörténet hetedik legnagyobb, 570 millió dolláros (147 milliárd forint) főnyereményét vitték el egyetlen, New Hampshire állam egy vegyesboltjában vásárolt szelvénnyel. 

Csak a bolt tulajdonosának markát 75 ezer dollár üti a telitalálatos szelvény eladásáért. A boltos azt mondta, nem tudja, ki a szerencse kegyeltje, de reméli, hogy egyik törzsvendége. A szombati sorsolás izgalmas perceit az alábbi videón követhetik figyelemmel:

Egy nappal korábban, pénteken Floridában a MegaMillions lottón nyert valaki, ugyancsak egyetlen szelvénnyel, 450 millió dollárt (116 milliárd forint). Ez a negyedik legnagyobb nyeremény a játék történetében, és a 10. legnagyobb az amerikai lottózás történetében, de ez utóbbi csak egyetlen napig, szombatig volt érvényes, amíg valaki a Powerballon meg nem nyerte az 570 milliót. 

A győztes MegaMillions-szelvényt eladó floridai boltot 100 ezer dollár illeti meg a szelvény eladásáért.

Nyitókép: Markel Redondo/Bloomberg/Getty Images Hungary