Aliz
6 °C
14 °C

13 ezer turistát zárt el a hó Svájcban

2018.01.09. 12:57 Módosítva: 2018-01-09 13:02:23

Az elmúlt napok rendkívüli havazásai mintegy tizenháromezer turistát zártak el a külvilágtól a svájci Alpokban egy síparadicsomban, Zermatt városánál, írja az MTI.

A délnyugat-svájci Valais kantonban fekvő Zermattban jelenleg mintegy tizenháromezer turista van, a hó miatt sem odajutni, sem a városból kijutni nem lehet, és áramkimaradások vannak, mondta Janine Imesch, egy helyi marketingcég vezetője. A településre vezető utat hétfő reggel lezárták, vonat utoljára este félhatkor érkezett.

Zermattban 13 400 ágy van a turisták számára, ezek közül 7200 szállodákban, 6200 apartmanokban, és mintegy 5500 a helyi lakosok száma. Imesch szerint nem lehet síelni vagy túrázni, nagy a csend, nagyon romantikus a hangulat, nincs pánik.

A hó elzárta Saas-Fee települést is, ahol hétfő éjszaka 30 centiméternyi hó esett, Furggstaldenben pedig 1 méter 10 centi. 

A régióból felderítő repülést terveznek, hogy felmérjék a helyzetet. A svájci sajtó szerint a sár- és hólavinától, kőzuhatagtól tartva számos utat lezártak Valais kantonban. A környéken a legmagasabb szintű lavinariasztás van érvényben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?