Árpád
-2 °C
3 °C

Ecuadornak elege van Assange-ból

2018.01.10. 07:25

Nemzetközi közvetítéssel vetne véget az ecuadori külügyminiszter Julian Assange 5,5 éve tartó patthelyzetének az ország londoni nagykövetségén, tarthatatlannak nevezve azt. Ecuador azt szeretné, hogy egy harmadik ország bekapcsolódásával sikerülne elérni a Wikileaks alapítója sorsának rendeződését.

Julian Assange 2012 nyara óta tartózkodik kényszerűen a londoni Knightsbridge-ben, a Harrod's áruház mögötti épületben, miután Svédország egy szexuális erőszak miatt indult büntetőügyben kérte a kiadatását a britektől. Assange szerint koholt a vád, és mivel nem bízott a svéd igazságszolgáltatás pártatlanságában, valamint tartott tőle, hogy kiadják az USA-nak, amely szerinte politikai okokból üldözi őt a Wikileaks-en megjelent anyagok miatt, a dél-amerikai ország követségére menekült.

Svédországban tavaly ejtették ellene a vádat, azonban ha távozna a követség épületéből, azonnal letartóztatnák, mert amikor oda menekült, megsértette az óvadéki szabályokat. Az ausztrál állampolgár Assange szerint pokoli igazságtalanaság, hogy nem láthatja a gyerekeit felnőni, és Londonnak teljesítenie kéne nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásait, megvédve őt a politikai üldöztetéstől.

María Fernanda Espinosa ecuadori külügyminiszter szerint a patthelyzet feloldásában Nagy-Britannia is érdekelt. Egy brit kormányszóvivő szerint ugyanakkor Ecuador tisztában van vele, hogy az ügyet egyféleképpen lehet megoldani: ha Julian Assange elhagyja a követséget és bíróság elé áll. (Guardian)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?