Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmentették a Putyin telkén Kék Osztriga bárt állító svéd rapduót

2018.01.11. 18:32

Felmentette a délnyugat-finnországi Aland-szigetek bírósága a Far&Son nevű svéd rapduót, amelynek tagjai a Rendőrakadémiákban látható Kék Osztriga bárt jelképező viskót állítottak fel 2015-ben Vlagyimir Putyin orosz elnök ottani telkén, tiltakozásul a szerintük homofób orosz törvények ellen.

A bíróság elutasította az orosz fél részéről Frej Larssonnal és Simon Gardenforsszal szembeni vádakat, amelyek szerint jogellenesen építkeztek az orosz elnök nyaralójának területén, írta a Nya Aland helyi lap.

Frej és Simon 2015-ben a Rendőrakadémia vígjátékban feltűnő melegbárt akarta megidézni a faházzal. Ezután felvételeket készítettek alkotásukról, amelyeket a közösségi médiában megosztottak, beharangozva a bár „megnyitását". Az esetet az alandi orosz konzul jelentette a finn rendőrségnek.

Oroszországban a homoszexualitás 1993-ig bűncselekmény volt, majd 1999-ig elmebetegségként kezelték, írja az MTI. A 2013-ban elfogadott új, melegellenes törvényekkel szigorúan büntethetővé vált a „nem hagyományos szexualitás" kiskorúak előtti propagálása. A törvényt 2013-as életbe lépése óta bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek. A bírálók szerint különösen aggasztó a propaganda homályos definíciója, amely a melegek folyamatos üldözéséhez vezet.