Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin: Kim Dzsongun kompetens, érett politikus

2018.01.11. 21:36

Kim Dzsongun észak-koreai vezető „abszolút kompetens és már érett politikus", aki a nukleáris robbanótöltet és a nagy hatótávolságú rakéta létrehozásával „megoldotta stratégiai feladatát", jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz média vezetőivel tartott moszkvai találkozóján.

Putyin úgy vélekedett, hogy Kim érdekelt a helyzet „letisztulásában, elsimításában és megnyugtatásában". Az orosz elnök szerint most a realitásokból kiindulva, óvatosan, tárgyalásos úton kell megoldani a Koreai-félsziget atommentesítésének feladatát. Úgy vélekedett, hogy ez végeredményben megvalósítható, ha a folyamat összes részvevője, köztük az észak-koreaiak is biztosak lehetnek abban, hogy biztonságuk nukleáris fegyver nélkül is szavatolható.

Korábban itt írtunk arról bővebben, hogy hosszú távon fejfájást, rövid távon viszont lehetőséget is jelenthet Oroszországnak az Észak-Korea körüli helyzet, amivel Putyin is számol.

Putyin ugyanezen a találkozón az Egyesült Államokat azzal vádolta, hogy lelepleződött, amikor bírálta Oroszországot, amiért Alekszej Navalnij ellenzéki politikust nem engedték elindulni az elnökválasztáson, ezzel elárulva, hogy az ő jelöltségét támogatja, írja az MTI.

Navalnijt eltiltották az orosz elnökválasztástól, előbb a Központi Választási Bizottság döntött, hogy az ellenzéki politikus nem indulhat március 18-án, majd az orosz legfelsőbb bíróság helybenhagyta azt. A választási bizottság arra hivatkozva utasította el a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott

Az Európai Unió elítélte, hogy az orosz választási bizottság  eltiltotta  az ellenzék vezéralakjának számító politikust. A z Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor 2013-ban perbe fogták, majd közpénzek elsikkasztása miatt elítélték.