Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tucatnyi halottja van a kaliforniai sárlavinának

2018.01.11. 06:17

Tizenhét ember meghalt, tizenhárom eltűnt Kaliforniában egy sárlavina pusztítása nyomán. Az állam déli részén tomboló esős ítéletidőben száz lakóház megsemmisült, további háromszáz megsérült – írta a BBC.

A mentési munkálatok során csodával határosan elve került elő Montecitóban a romok alól egy kétéves kislány, akit csípősérüléssel szállítottak kórházba.

„Egy órás eső után a házunknak vége lett” – idézte fel a történteket a kislány apja. Elmondása szerint csak a sár elvonulása után tudtak lemenni gyerekükért a tetőről. Szavaiból nem derült ki, miért maradt a gyerek egyedül az alsóbb szinten, ahogy az sem, hogyan lehetséges, hogy a tűzoltók előbb értek oda, mint ők, mindenesetre a gyerek, akinek a szájából is sarat kellett kikotorni, megmenekült.

Ötven embert mentettek ki eddig a tűzoltók a térségben, de még továbbra is vannak nehezen megközelíthető részek, így az áldozatok száma tovább nőhet. a 101-es autópálya hétfőig lezárva marad.

Erdőtűz okozta a sárlavinát

Az eső azért végzett ilyen nagy pusztítást, mert december folyamán a környéken hatalmas erdőtüzek voltak, amelyek után a talajon lévő hamuréteg lehetetlenné tette, hogy a föld a megszokott módon magába szívja az esővizet, a talaj mozgását pedig megkönnyítette, hogy a kidőlt, kiégett fák nem tudták megtartani.

Egy a sárlavina által betemetett ház
Egy a sárlavina által betemetett ház
Fotó: Handout

Az időjárás Oprah Winfrey házát sem kímélte, igaz az ország leggazdagabb televíziós személyiségének grandiózus otthonát a közelben pusztító áradat elkerülte.   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?