Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendeletben vettek vissza munkahelyére 1823 török tanárt

2018.01.12. 10:07

Törvényerejű rendelettel vettek vissza munkahelyére 1823, politikai okokból korábban elbocsátott közalkalmazottat Törökországban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az érintetteket a 2016. július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot kihirdetése után azért rúgták ki testületileg, mert állítólag felhasználói voltak annak a Bylock nevű titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül Ankara szerint az összeesküvést is szervezték.

A török kormány a 2016-os puccskísérlet óta zömmel törvényerejű rendeletekkel irányítja a 82 milliós országot; ezek segítségével másfél év alatt legalább 111 ezer állami alkalmazottat bocsátottak el munkaköréből, száznál is több médiaintézményt pedig bezártak, és alkotmánybírósági határozatok ellenére sok újságírót tartanak börtönben. A rendkívüli állapotot pont hétfőn hosszabbították meg három hónappal, immár hatodszorra.

Az Erdogan-rezsim konszolidációja azért még igen távol van, mivel ugyanebben a pénteken megjelent rendeletben 262 állami dolgozót rúgtak ki - 214 embert a közigazgatásból, 48-at pedig a haderőtől - amiatt, hogy közvetlenül vagy közvetve kapcsolatban álltak a puccskísérletért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokkal vagy mozgalmával. 

Akiket kirúgnak, nem dolgozhatnak többé állami intézményben, a munkájukhoz köthető esetleges engedélyeiket bevonják, továbbá szolgálati lakásukból 15 napon kiköltöztetik őket, és érvénytelenítik útlevelüket.

Az újabb törvényerejű rendelettel a dél-törökországi Hatay tartományban egy televíziós és egy rádiós csatornát is bezárásra és teljes vagyonelkobzásra ítéltek, méghozzá terrorpropagandára hivatkozva. 

(MTI)