Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Ferenc pápa: Nem bűn félni a migrációtól

2018.01.14. 15:13

Érhetőek a bevándorlókkal szembeni félelmek, ennek azonban nem szabad gátolnia a befogadásukat, mondta Ferenc pápa vasárnap a migránsok és menekültek világnapján a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott misén az MTI szerint.

A migráció miatti kétségek emberi szempontból érthetőek, nem számítanak bűnnek. Bűn azonban, ha hagyjuk, hogy ezek a félelmek "befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a másik iránti tiszteletet és jóindulatot, táplálják a gyűlöletet és elutasítást."

Szerinte a félelem kétirányú: a helyi közösségek az érkező migránsokkal szemben a fennálló rend esetleges megzavarásától tartanak, a bevándorlók pedig a velük szembeni előítélettől, diszkriminációtól és a kudarctól félnek. A félelem miatt gyakran lemondunk a másikkal való találkozásról, védekezésül "akadályokat" emelve.

"Lépjünk túl félelmeinken, hogy befogadjuk és megismerjük a másikat" - mondta Ferenc pápa. Ehhez a bevándorlóknak tiszteletben kell tartani a befogadó országok törvényeit, kultúráját és tradícióit. Másrészt a befogadás önmagában nem elegendő, a migránsokat és menekülteket védelmezni és integrálni is kell.