Nyílt utcán lőtték le Oliver Ivanovic koszovói szerb politikust

2018.01.16. 10:20 Módosítva: 2018.01.16. 14:42

Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust kedden az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában - közölte a koszovói és a szerb sajtóra hivatkozva az MTI.

Ivanovicra ismeretlen tettesek lőttek rá reggel 8 óra után néhány perccel, amikor pártjának épületébe akart belépni. A férfit hasba lőtték, kórházba szállítása után meghalt. Az elkövetők egy mozgó autóból adták le a lövéseket.

A 64 éves Ivanovicot 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, tavaly azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el. A koszovói politikus 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt.

Több mint egyéves szünet után kedden folytatódott volna a Szerbia és Koszovó viszonyát rendező párbeszéd, a felek már el is utaztak Brüsszelbe, ám a merénylet hírére a szerb delegáció lemondta a megbeszélést, és visszatért Belgrádba. A küldöttséget vezető Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője terrorista cselekménynek nevezte a koszovói szerb politikus meggyilkolását, amelynek célja szerinte az volt, hogy Koszovó szerbek lakta északi részén fejetlenséget okozzon, és a Szerbiában, valamint a Koszovón élőket összeütközésekbe taszítsa.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is sajátjának tekinti a többségében albánok lakta területet. Észak-Koszovóban körülbelül 50 ezer szerb él. Belgrád és Pristina között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám ez mindeddig kevés eredménnyel járt, noha ez a feltétele mindkét ország európai integrációjának.

Aleksandar Vucic szerb államfő délre összehívta a szerb nemzetbiztonsági tanács ülését, utána pedig közölte,

Szerbia terrorcselekménynek tekinti a gyilkosságot.

Vucic szerint bárki is követte el a gyilkosságot, legyen az szerb, albán vagy külföldi, elsősorban az Ivanovic családot támadta meg, másodsorban pedig a koszovói szerbeket, Észak-Koszovót és Szerbiát. Mint mondta, Belgrád azt követeli az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójától (EULEX), valamint a koszovói ENSZ-közigazgatástól (UNMIK), engedélyezze a szerb hatóságoknak, hogy részt vegyenek a nyomozásban, és megtalálhassák az elkövetőket. 

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap időközben közölte, hogy Kosovska Mitrovica egy külvárosi részén a rendőrök egy kiégett, rendszámtábla nélküli autót találtak, amely a feltételezések szerint az elkövetők járműve lehetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport