Szilvia
5 °C
16 °C

Lemondott a cseh kormány

K EPA20180116132
2018.01.17. 09:39 Módosítva: 2018-01-17 10:32:50

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Egy nappal a parlamenti bizalmi szavazás kudarca után lemondott az Andrej Babis vezette cseh kisebbségi kormány. Babis személyes találkozót kért Milos Zeman államfőtől, hogy hivatalosan átadja neki a kabinet lemondólevelét, jelentette be sajtótájékoztatóján.

Ha Zeman elfogadja a kormány lemondását, az új kormány megalakulásáig ügyvezetői teendőkkel bízza meg a kabinetet.

A bizalmi szavazás előtt nyolc parlamenti párt bejelentette, hogy nem fogja támogatni a kabinetet. A 200 tagú testületben a szavazáson résztvevő 195 képviselő közül csak 78-an támogatták a kormány programnyilatkozatát, és 117-en ellene szavaztak.

A tavaly októberi képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte, és 78 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban. A kormányalakítási tárgyalások folyamán egyetlen párt sem akart kormánykoalícióra lépni vele, ezért Andrej Babis, a mozgalom elnöke decemberben kisebbségi kormányt alakított.

Az Andrej Babis elleni büntetőjogi eljárás nem erősítette vele kapcsolatban a bizalmat. A rendőrség uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt folytat ellene eljárást.

Zeman még a múlt héten azt mondta, hogy a második kormányalakítási kísérlettel is Andrej Babist fogja megbízni. Ezúttal azonban kormányfővé csak azután nevezi ki, hogy Babis bebiztosítja kormánya számára a parlamenti alsóház többségének támogatását, vagyis ha sikerül valamelyik párttal megegyeznie egy koalícióról.

A hatályos szabályok szerint Csehországban három kormányalakítási kísérletre van lehetőség, az első kettőre az államfő, a harmadikra pedig a képviselőház elnöke ad megbízatást. A mostani helyzetben az sem kizárt, hogy majd előrehozott választásokat kell tartani.

(Borítókép:  Andrej Babis cseh miniszterelnök beszédet mond a kisebbségi kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a képviselőház ülésén Prágában 2018. január 16-án. - fotó: Martin Divisek / EPA / MTI) 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?