Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Alig telt el két hét az évből, máris 200 ember tűnt el a Földközi-tengeren

2018.01.17. 17:39
Összesen 475 menekültet halászott ki a líbiai parti őrség két művelet során az ország partjainál.

- közölte Ajjúb Kászim, a líbiai haditengerészet szóvivője. Az első mentési művelet során 352 embert, köztük 65 nőt és 11 gyereket mentettek ki három csónakról a fővárostól, Tripolitól keletre fekvő Karabuli partjaitól 40 tengeri mérföldre.

Órákkal később a parti őrség egy újabb csónakra bukkant, fedélzetén 123 menekülttel, köztük 13 nővel és 22 gyerekkel szintén Karabulinál, 12 tengeri mérföldre a partoktól. A parti őrség elmondása szerint

a csónak utasai nem kevesebb, mint 11 különböző afrikai országból verbuválódtak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az év eddig eltelt két hete alatt a Földközi-tengeren átkelve közel kétezer ember érte el az európai partokat - közben több mint kétszáz tűnt el. Egyébként az Index tudósítója napokat töltött a mentést végző flottilla egyik hajóján, élményeiről a jövő héten számol be egy videóban.

Eközben egy másik észak-afrikai ország, Marokkó haditengerészetének járőrhajói szerdán feltartóztattak két csónakot, rajtuk 79 migránssal al-Hoszeima északi város partjainál. A biztonsági források szerint az első csónakot a partoktól öt tengeri mérföldre vették észre, a rajta utazó 20 marokkói állampolgárt később átadták az al-hoszeimai hatóságoknak. A marokkói haditengerészet később újabb hajóra bukkant al-Hoszeima partjaitól 13 tengeri mérföldre. A csónakon tartózkodó 59 fekete-afrikai migránst később szintén átadták az észak-marokkói város hatóságainak.

Az IOM által közölt adatok szerint tavaly a Spanyolországba tartó menekültforgalom is jelentősen, mintegy 45 százalékkal nőtt a 2016-os évhez képest - ez összesen 20 ezer embert jelent.

(MTI)