Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alig telt el két hét az évből, máris 200 ember tűnt el a Földközi-tengeren

2018.01.17. 17:39
Összesen 475 menekültet halászott ki a líbiai parti őrség két művelet során az ország partjainál.

- közölte Ajjúb Kászim, a líbiai haditengerészet szóvivője. Az első mentési művelet során 352 embert, köztük 65 nőt és 11 gyereket mentettek ki három csónakról a fővárostól, Tripolitól keletre fekvő Karabuli partjaitól 40 tengeri mérföldre.

Órákkal később a parti őrség egy újabb csónakra bukkant, fedélzetén 123 menekülttel, köztük 13 nővel és 22 gyerekkel szintén Karabulinál, 12 tengeri mérföldre a partoktól. A parti őrség elmondása szerint

a csónak utasai nem kevesebb, mint 11 különböző afrikai országból verbuválódtak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az év eddig eltelt két hete alatt a Földközi-tengeren átkelve közel kétezer ember érte el az európai partokat - közben több mint kétszáz tűnt el. Egyébként az Index tudósítója napokat töltött a mentést végző flottilla egyik hajóján, élményeiről a jövő héten számol be egy videóban.

Eközben egy másik észak-afrikai ország, Marokkó haditengerészetének járőrhajói szerdán feltartóztattak két csónakot, rajtuk 79 migránssal al-Hoszeima északi város partjainál. A biztonsági források szerint az első csónakot a partoktól öt tengeri mérföldre vették észre, a rajta utazó 20 marokkói állampolgárt később átadták az al-hoszeimai hatóságoknak. A marokkói haditengerészet később újabb hajóra bukkant al-Hoszeima partjaitól 13 tengeri mérföldre. A csónakon tartózkodó 59 fekete-afrikai migránst később szintén átadták az észak-marokkói város hatóságainak.

Az IOM által közölt adatok szerint tavaly a Spanyolországba tartó menekültforgalom is jelentősen, mintegy 45 százalékkal nőtt a 2016-os évhez képest - ez összesen 20 ezer embert jelent.

(MTI)