Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Jelentős pénzt raknak a britek a francia határőrizetbe

2018.01.17. 12:36

Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit miniszterelnök egy új határőrizeti szerződést jelent be, írja az MTI a francia elnöki hivatalra hivatkozva. Ezzel kiegészítik a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok kezelésére vonatkozó Le Touquet-megállapodást.

A két ország vezetője csütörtökön találkozik a Londontól délre található Sandhurstben. A még véglegesítés alatt álló szöveg egy új francia-brit szerződés lesz, amely

elsősorban a kísérő nélküli kiskorúakról, a menedékkérőkről és a családegyesítésről fog rendelkezni,

"a kérelmek néhány napon belüli megvizsgálására vonatkozó időtartam pontos előírásaival" - jelezte a francia diplomáciai forrás. A szerződésnek lesz egy pénzügyi része is, amely "jelentős" brit hozzájárulást ír elő.

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó "illegális bevándorlók" gyűjtőhelye. A helyzet megoldására 2003 februárjában Le Touquet városában aláírt és 2004-ben életbe lépett kétoldalú egyezmény alapján a brit határőrizeti szervek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik a Nagy-Britanniába tartó utasforgalmat, és a francia oldalon tarthatják azokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik. A brit kormány ennek fejében eddig több tízmillió euróval támogatta a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítését Calais-ban, ahol jelenleg mintegy 1130 rendőr teljesít szolgálatot.

(Borítókép: Azóta már felszámolt sátortábor Calais mellett 2015 augusztusában - fotó: