Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cunamiriadó van Alaszkában

2018.01.23. 11:08 Módosítva: 2018-01-23 15:10:16

Magyar idő szerint fél 11 körül 8-as erősségű földrengés rázta meg Alaszka déli részét, ami után cunamiriadót adtak ki a hatóságok, írja a BBC.

A földrengés epicentruma Kodiaktól 300 kilométerre délkeletre, 10 km-es mélységben a tengerben volt, közölte az amerikai geológiai központ. A szökőárra kiadott riasztás a brit-kolumbiai partokra is vonatkozik.

A Sky News szerint a földrengés 8,2-es erősségű volt, és ezzel bekerült a top 5 legerősebb amerikai rengés közé. A legerősebb rengés 1964 márciusában történt, a 9,2-es rengés miatt 139 ember halt meg. A mostanihoz hasonló erős rengés legutóbb három éve történt.

Egyelőre vizsgálják, hogy elindul-e a szökőár, de amennyiben igen, akkor az elkövetkező három órában eléri Kanadát és Amerika nyugati partvidékét is. Az embereket felszólították, hogy hagyják el a partvidékeket, és ha lehet, menjenek magas helyekre.

Frissítés 14 órakor: lefújták a cunamiriadót.

Nemcsak Alaszkában, hanem Indonéziában is rengett a föld kedden. Jakartában az utcára rohantak az emberek a 6-os erősségű földmozgás miatt, amit Jáva szigetén is érezni lehetett.