Cunamiriadó van Alaszkában

2018.01.23. 11:08 Módosítva: 2018.01.23. 15:10

Magyar idő szerint fél 11 körül 8-as erősségű földrengés rázta meg Alaszka déli részét, ami után cunamiriadót adtak ki a hatóságok, írja a BBC.

A földrengés epicentruma Kodiaktól 300 kilométerre délkeletre, 10 km-es mélységben a tengerben volt, közölte az amerikai geológiai központ. A szökőárra kiadott riasztás a brit-kolumbiai partokra is vonatkozik.

A Sky News szerint a földrengés 8,2-es erősségű volt, és ezzel bekerült a top 5 legerősebb amerikai rengés közé. A legerősebb rengés 1964 márciusában történt, a 9,2-es rengés miatt 139 ember halt meg. A mostanihoz hasonló erős rengés legutóbb három éve történt.

Egyelőre vizsgálják, hogy elindul-e a szökőár, de amennyiben igen, akkor az elkövetkező három órában eléri Kanadát és Amerika nyugati partvidékét is. Az embereket felszólították, hogy hagyják el a partvidékeket, és ha lehet, menjenek magas helyekre.

Frissítés 14 órakor: lefújták a cunamiriadót.

Nemcsak Alaszkában, hanem Indonéziában is rengett a föld kedden. Jakartában az utcára rohantak az emberek a 6-os erősségű földmozgás miatt, amit Jáva szigetén is érezni lehetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport