Mentelmi jogára hivatkozva kéri újraválasztását a leváltott katalán elnök

2018.01.29. 16:51 Módosítva: 2018.01.29. 17:07

Mentelmi jogára hivatkozva Roger Torrent katalán parlamenti elnökhöz fordult védelemért Carles Puigdemont  leváltott katalán elnök hétfőn levében, annak érdekében, hogy újraválaszthassák az elnöki posztra. Mint írta, bírósági és kormányzati lépések irányulnak arra, hogy megakadályozzák mandátumának gyakorlását képviselőként és elnökjelöltként – írja az MTI.

A házelnöktől azt kérte: hozza meg a szükséges intézkedéseket, amelyekkel megóvja a katalán parlament, illetve annak tagjainak a jogait és kiváltságait. A katalán törvényhozás a tervek szerint kedd délután összeül, hogy megkezdje az elnökválasztási folyamatot, a posztra továbbra is a Brüsszelben lévő Carles Puigdemont a jelölt. Hetek óta tartó vita után az alkotmánybíróság szombaton kimondta: nem lehet a távolból jelölt valaki az elnökségre, és személyesen jelen kell lennie a választáson a parlamentben. Vagyis Puigdemont megválasztásának ez a feltétele.

Mivel a politikus ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, ezért személyes megjelenését a barcelonai parlamentben a spanyol legfelsőbb bíróságnak kell engedélyeznie. Jaume Alonso-Cuevillas, a politikus ügyvédje egy rádióinterjúban hétfőn ellenérzését fejezte ki amiatt, hogy bírói engedélyt kellene kérniük, és nem zárta ki, hogy kifogással élnek az alkotmánybírósági határozat ellen.

Carles Puigdemont leváltott kormányának négy volt tagjával együtt tartózkodik Brüsszelben három hónapja. A katalán vezetők ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények ellen indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepük, döntéseik miatt.  • Hírek
  • Bankszámla