Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tengeralattjárót vásárol a román hadsereg az orosz befolyás ellen

2018.01.31. 10:57

Románia szerint „a korábbinál agresszívebb” az orosz jelenlét a Fekete tengeren, erről beszélt a román védelmi miniszter, Mihai Fifor hétfőn a parlament különbizottsága előtt. Tavaly Románia a GDP 1,8 százalékát fordította védelmi célokra, bár Az előirányzat 2 százalék volt. Néhány beszerzést azonban elhalasztottak.

A miniszter szerint Románia idén is folytatja védelem-fejlesztési programját, új támadó fegyvereket, katonai teherautókat és páncélozott járműveket kapnak. Újabb rakéta-kilövő rendszereket szereznek be: egy újabb Patriotot és egy Himarst.

A Fekete tengeren tapasztalható, a korábbinál agresszívebb orosz jelenlétre válaszul modernizálni fogják a haditengerészetet. Felújítanak két fregattot és több kísérő naszádot vásárolnak. A Legfőbb Védelmi Tanácstól és a parlamenttől egy hazai gyártmányú tengeralattjáró hadrendbe állításához is felhatalmazást kérnek. Mihai Fifor kijelentette: meggyőződése szerint a tengeralattjáró megépítése Romániát ismét a térség egyik meghatározó hatalmává tehetné.