Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Abdeslam: Nem félek maguktól, bízom Allahban

2018.02.05. 10:43 Módosítva: 2018.02.05. 15:14

Megkezdődött Salah Abdeslam büntetőperének tárgyalása hétfőn Belgiumban, a 2015. november 13-i párizsi, 130 ember halálát követelő terrortámadások feltételezett főszervezőjét hajnalban szállították át franciaországi börtönéből Brüsszelbe, ahol gyilkossági kísérlet miatt kell bíróság elé állnia.

Abdeslam közölte, hogy nem fog válaszolni a kérdésekre, és a vádirat ismertetésekor sem volt hajlandó felállni.

Jogomban áll hallgatni, ez a védelmi stratégiám része. A hallgatásom ugyanakkor nem tesz bűnössé vagy bűnözővé. Vannak kézzelfogható és tudományos bizonyítékok, azt akarom, hogy azok alapján ítéljenek meg. Nem félek maguktól. Bízom Allahban

- mondta Abdeslam, aki szerint a muszlimokat szigorúbban ítélik meg, mint másokat, szó sincs az ártatlanság vélelméről.

Marie-France Keutgen elnöklő bíró elmondta, a 28 éves Abdeslam nem járult hozzá, hogy őt ábrázoló képeket közöljenek a tárgyalásról a médiában.

A hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket a tárgyalás idejére, amelyen a marokkói származású, francia állampolgár Salah Abdeslam mellett társa, Soufien Ayari is jelen van, aki ellen ugyancsak gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.

Sajtóhírek szerint a tárgyalás négy napig fog tartani, és Abdeslamot minden este visszaszállítják a Párizshoz közeli börtönbe, ahol őrizetben tartják.

Az ügyészség képviselője elmondta, hogy ha bűnösnek találják őket, akár 20 év börtönt is kiszabhatnak a vádlottakra.