Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin posztumusz kitüntette a Szíriában lelőtt pilótát

2018.02.06. 19:52

 Vlagyimir Putyin kedden az MTI híre szerint posztumusz az Oroszországi Föderáció Hőse címet adományozta Roman Filipov őrnagynak, akit szombaton lőttek le gépével együtt Szíriában. Filipovnak még sikerült katapultálnia a vállról indítható légvédelmi rakétával eltalált Szuhoj Szu-25-ös csatarepülőjéből, de a földre érkezve körbefogták az Idlib nagy részét ellenőrzésük alatt tartó dzsihadista egységfront, Hajat Tahrir as-Sám (Szervezet a Levante Felszabadításáért) harcosai. 

Roman Filipov
Roman Filipov

A 33 éves őrnagy egyenlőtlen tűzharcba keveredett a dzsihadistákkal, súlyos sebeket szenvedett, majd,  hogy elkerülje a fogságba esést, felrobbantotta magát. Holttestét az idlibi ellenzéki milíciákkal jó kapcsolatot ápoló törökök közreműködésével  kedden Oroszországba szállították, és c sütörtökön Voronyezsben temetik majd el, katonai tiszteletadással.

Roman Filipov egyébként valószínűleg egy menekülő civil konvoj elleni támadásban vett részt, melyben legalább 7 szír halt meg. Ahogy arról korábban írtunk, Idlib kormányzóság és a Damaszkusztól keletre található Gúta elleni támadásokkal január elején új lendületet vett a szíraii polgárháború. Az Aszad-rezsim által indított támadásokat a szíriai orosz kontingens légicsapásokkal támogatja.